CERTIND SA - Organism de Certificare

Siguranta alimentului ISO 22000/FSSC 22000

Standardul ISO 22000

 

ISO 22000 este standardul international ce specifica cerintele care trebuie respectate de organizatiile implicate direct sau indirect in lantul alimentar si care furnizeaza produse alimentare sau servicii care pot afecta siguranta alimentelor sau sanatatea consumatorilor.

Standardul abordeaza sistemul de analiza a pericolelor si identificare a riscurilor care pot influenta siguranta produselor alimentare sau a serviciilor.

Este aplicabil pentru orice organizatie din lantul alimentar - producatori, procesatori, transportatori, distribuitori de produse alimentare, dar si organizatii conectate la lantul alimentar prin produsele sau serviciile furnizate (producatori de echipamente, ambalaje, agenti de curatenie sau aditivi pentru industria alimentara).

Alegeti certificarea ISO 22000/FSSC 22000 cu CERTIND pentru urmatoarele beneficii:

 
  • CERTIND este acreditat RENAR pentru certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentului (certificat nr. SM 041)
  • CERTIND detine capabilitatea necesara pentru a furniza certificare rapida in conditii de pret avantajoase
  • reprezinta confirmarea oficiala a unui nivel de performanta credibil si responsabil al managementului in domeniul sigurantei alimentului
  • asigura conformarea cu cerintele legale
  • ajuta la reducerea pierderilor prin aplicarea unui control eficient de la materii prime la produsul finit
  • sporeste increderea consumatorilor si autoritatilor
  • ajuta la demonstrarea fabricarii in conditii de siguranta a alimentelor

 

ISO 22000:2018

In data de 19.06.2018 a fost publicat de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) standardul ISO 22000: 2018 - Sisteme de management al sigurantei alimentului. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar.

Conform Rezolutiei IAF 2017-15- Aranjament tranzitoriu pentru revizuirea standardului ISO 22000: 2005, s-a decis la recomandarea Comitetului Tehnic ca perioada de tranzitie a certific?rilor acreditate sa fie de trei ani de la data publicarii, dar nu mai tarziu de 29.06.2021.

De ce este nevoie de un sistem de management al sigurantei alimentului?

Din motive legate de sanatatea publica: este cel mai eficient mod de a controla pericolele asociate produselor alimentare, facind posibila prevenirea accidentelor cauzate de alimente si pastrarea sanatatii consumatorilor.

Din motive economice: din ce in ce mai multe organizatii, gen hipermarketuri, cer furnizorilor sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentului cat mai exigent, ceea ce confera incredere tuturor clientilor si societatii, privind siguranta si calitatea produselor alimentare.

Din motive de reglementare: sistemul de management al sigurantei alimentului este o cerinta general acceptata de institutiile de reglementare, organismele de control si asociatiile profesionale. Reglementarile nationale si europene in domeniul sigurantei alimentului solicita ca unitatile din sectorul alimentar sa identifice activitatile care sunt determinante pentru siguranta alimentului si sa garanateze ca procedurile de siguranta corespunzatoare sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate in standardele international.

Schema FSSC 22000

 

ScSchema de certificare recunoscuta si acceptata de Global Food Safety Initiative (GFSI), alaturi de alte standarde pentru evaluarea sistemului de management al sigurantei alimentului (BRC, IFS etc).

 

Schema FSSC 22000 este aplicabila pentru:
  • produse perisabile de origine animala (ex: produse din carne, carne de pasare, oua, lactate si peste)
  • produse vegetale perisabile (ex: fructe si sucuri proaspete ambalate, fructe conservate, legume proaspete ambalate, legume conservate)
  • produse cu termen de valabilitate indelungat la temperatura ambientala (ex: conserve, biscuiti, snacks-uri, ulei, apa potabila, bauturi, paste, faina, zahar, sare)
  • fabricatie biochimica (ex: vitamine, aditivi, bioculturi, dar cu exceptia adjuvantilor tehnologici)
  • ambalaje pentru industria alimentara
  • hrana animalelor
  • cresterea animalelor
  • transport si depozitare
  • comercializare
  • catering

 

CERTIND este organism de certificare acreditat pentru certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentului si asociat Fundatiei FSSC 22000 (www.fssc22000.com) pentru domeniile Fabricarea produselor alimentare (produse perisabile de origine animala, produse perisabile mixte de origine animala si vegetala si produse stabile la temperatura ambientala) si pentru Fabricarea ambalajelor pentru alimente si a materialelor de ambalare.