CERTIND SA - Organism de Certificare

Produse alimentare DOP si IGP

D.O.P. (denumiri de origine), S.T.G. (specialitati traditionale garantate) si I.G.P. (protectia indicatiilor geografice).

Avand in vedere marea diversitate a produselor alimentare si abundenta informatiilor disponibile, consumatorii vor sa dispuna de date clare si succinte privind originea produselor, caracteristicile specifice ale acestora datorate zonelor geografice, provenienta si metodele traditionale de productie, istoricul, dandu-le posibilitatea sa faca cea mai buna alegere.

Certificarea produselor alimentare se efectueaza in conformitate cu legislatia in vigoare europeana si nationala si standardele europene.

 

Sistemul de protectie a denumirilor produselor agricole si produselor alimentare romanesti, similar celui din statele membre ale Uniunii Europene, permite producatorilor din Romania sa solicite inregistrarea si protectia denumirii in Uniunea Europeana.

DOP - ”Denumire de Origine”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara. Caracteristicile produsului sunt datorate mediului geografic de origine cu factorii sai naturali si umani. Materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita, iar producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in respectiva arie geografica.

IGP – ”Indicatie Geografica”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara si sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice respective. Materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite; anumite operatii ale procesului de productie, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc in afara ariei geografice definite.

STG – “Specialitate Traditionala Garantata”: produsul rezulta in urma unui proces de productie, de prelucrare sau compozitii care corespunde unei practici traditionale si este produs din materii prime sau ingrediente utilizate in mod traditional.

Certificarea produselor alimentare are scopul de a proteja impotriva:

  •  oricarei utilizari comerciale a unei denumiri inregistrate care ar permite exploatarea reputatiei acesteia
  •  utilizarii abuzive, imitarii sau evocarii originii
  •  oricarei indicatii false sau inselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului
  •  oricarei alte practici susceptibila sa induca consumatorul in eroare cu privire la originea veritabila a produsului