ATP Bucuresti - Centrul de formare profesionala
Bucatarul realizeaza preparate culinare dupa diferite retete care sa satisfaca exigentele consumatorilor. In acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. Masoara cantitatile necesare, le amesteca progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupa ce preparatele culinare au fost pregatite, urmeaza impartirea lor in portii.Bucatarul utilizeaza in activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satarul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.Bucatarii buni, indiferent daca sunt maestri in arta culinara sau doar simpli amatori, sunt destul de rari, ei separandu-se de restul persoanelor printr-un talent deosebit si prin niste instincte specifice care le permit sa experimenteze cu succes la realizarea unor retete culinare variate.Un bucatar va fi intotdeauna capabil sa incropeasca o masa delicioasa din te miri ce ingrediente pe cand bucatarii de duzina vor avea nevoie nu doar de ingrediente din belsug, dar si de putin noroc in tot ceea ce intreprind. Bucatarul, mai intai de orice, va intelege din start reteta culinara, el fiind capabil sa vada mental nu doar toti pasii de urmat, dar si sa intuiasca rezultatul final, optand apoi sau nu pentru punerea in practica a retetei culinare vizate. Ustensilele folosite de un bucatar cu experienta nu sunt neaparat unele foarte complexe, dar ele se vor regasi intr-o gama completa in bucataria acestuia si vor putea fi utilizate cu maxima eficienta si usurinta. In plus, asemenea persoane se vor descurca fara probleme atat cu echipamente noi de gatit cat si cu altele de generatie mai veche.Orice bucatar priceput apeleaza constant la toate tehnicile de gatit si nu face nici un compromis din acest punct de vedere, el folosind intotdeauna metoda cea mai eficienta pentru prepaprarea alimentelor.Cei priceputi in arta culinara apeleaza foarte rar la condimente praf sau alte condimente la pachet de pe piata si folosesc frecvent condimente proaspete, ceea ce face ca si mancarea sa fie mai gustoasa.Ustensilele de gatit pe care le folosesc bucatarii buni sunt foarte bine intretinute plecand de la cutitele ascutite cu maiestrie si pana la recipientele de gatit, intotdeauna aflate intr-o stare optima.Siguranta si igiena alimentara sunt de nelipsit din bagajul de resurse al bucatarilor buni, acestia nefacand niciodata compromisuri din acest punct de vedere.Alternarea meniurilor zilnice precum si diversificarea acestora sunt parte din succesul bucatarilor priceputi.Desi unii cred ca lucrurile stau diferit, o mancare gatita cu arta nu presupune tehnici complexe sau metode inedite ci mai degraba simplitate in indeplinirea fiecarui pas al actului culinar. Ceea ce reprezinta poate foarte bine pe bucatarii de exceptie este curatenia si armonia desavarsita in care isi prepara acestia mancarea precum si curatenia si intretinerea bucatariei facute la sfarsitul gatitului.In sfarsit, pasiunea actului culinar, placerea evidenta de a gati si a aranja masa cu arta sunt fara indoiala indicii clare care arata ca avem de-a face cu un bucatar de exceptie.
Cursul are drept scop însusirea unui set de competente profesionale care vor califica cursantul sa desfasoare activitati specifice meseriei de bucatar: sa stabileasca meniul, sa pregateasca alimentele, sa organizeze si sa coordoneze munca în bucatarie.Bucatarul realizeaza preparate culinare dupã diferite retete care sa satisfaca exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. Masoara cantitatile necesare, le amesteca progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupa ce preparatele culinare au fost pregatite, urmeaza împartirea lor în portii. Bucatarul utilizeaza în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul carora transforma alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.Practica este asigurata în unitati de alimentatie publica si hoteluri cu care Centrul nostru are contracte de colaborare.
1. Cursul de „Bucatar este acreditat de statul român prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului.2. Deprinderea tuturor cunostiintelor necesare profesarii acestei meserii.3. Lucrul efectiv intr-o unitate de profil si invatarea particularitatilor meseriei;4. Posibilitatea de a va angaja prin intermediul firmei noastre. Tot mai multe firme private solicita personal calificat, de la firma noastra;5. Obtinerea unei diplome de calificare, recunoscuta la nivel national si international.Nota: Aceste competente vor fi certificate si mentionate pe suplimentul descriptiv al cursului, supliment ce insoteste certificatul de calificare.Cursul are un puternic caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie cu activitati practice. Acest curs îsi propune sa sprijine participantii în dezvoltarea competentelor specifice meseriei de Bucatar, o atentie deosebita acordându-se dezvoltarii abilitatilor practice.