Diana Ciocarlan - Cabinet Avocat Bucuresti
Dreptul penal reprezinta instrumentul prin care se apara cele mai importante valori sociale impotriva faptelor periculoase. Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea precum si intreaga ordine de drept sunt valorile sociale importante pe care le apara legea penala romana.
Scopul Dreptului Penal Scopul dreptului penal este determinat de necesitatea apararii valorilor sociale si a ordinii de drept impotriva criminalitatii si de combaterea acesteia. Art. 1 din Codul penal prevede ca scopul legii penale este de a apara Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea precum si intreaga ordine de drept. Aceasta enumerare limitativa urmareste sa mentioneze cele mai importante valori ce pot fi periclitate prin savarsirea unor infractiuni. Alaturi de celelate ramuri de drept, dreptul penal prin mijloacele sale specifice asigura protectia ordinii de drept prin complexul sau de masuri si reglementari juridice. In acelasi timp problema infracționalitatii apare nu doar pe plan intern ci si pe plan international ceea ce justifica masurile de reactie sociala, politica penala pe care fiecare stat trebuie sa o stabileasca pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional. Daca aveti nevoie de un avocat drept penal nu eszitati sa apasati butonul contact.
Definitie (dr. pen.) – reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala si combatere a criminalitatii, prin determinarea actiunilor sau inactiunilor care constituie infractiuni si a sanctiunilor ce le sunt aplicabile. Scopul dreptului penal este determinat de necesitatea apararii valorilor sociale si a ordinii de drept impotriva criminalitatii si de combatere a acesteia. Ca ramura a stiintelor juridice, dreptul penal cuprinde ansamblul cunostintelor privitoare la fenomenele juridice penale exprimate in diverse conceptii, teorii, idei cu privire la legitimitatea, continutul si functiile dreptului penal, precum si la metode si mijloace specifice de aparare sociala si de combatere a criminalitatii.