Beauty Smile - cabinet stomatologic- Bucuresti
Este ramura stomatologica ce se ocupa cu tratamentul cariei dentare si a efectelor si complicatiilor acesteia, precum si cu tratamentul traumatismelor dentare.
Caria dentara:
Ce sunt cariile? De ce ajungem sa avem carii?
Caria dentara este o afectiune a cavitatii orale ce se manifesta prin distructia tesuturilor dure componente ale dintelui (smalt, dentina, cement). Cauza este reprezentata de actiunea bacteriilor nocive de la nivel oral, care in conditii favorabile (igiena precara, umiditate, caldura) vor produce acizi capabili sa demineralizeze si sa slabeasca rezistenta acestor tesuturi.
- Care sunt semnele care indica prezenta cariei?
Pacientul observa intr-o prima etapa colorarea maronie sau negricioasa a unei portiuni din dinte, dupa care odata cu evolutia si formarea unei cavitati se va produce acumulare de alimente, insotita de halena fetida (miros urat). Uneori gingia din jurul dintelui poate fi inflamata si dureroasa sau datorita marginilor taioase create de procesul carios pot aparea leziuni la nivelul mucoasei de vecinatate.
Prin evolutia in profunzime apare durerea, care indica o suferinta a pulpei dentare (nervul).
In acel moment este absolut necesara prezentarea intr-un cabinet stomatologic, pentru instituirea tratamentului, astfel fiind evitata mortificarea pulpei dentare si aparitia infectiei si abceselor dentare.
- In ce consta tratamentul cariei dentare?
Tratamentul presupune indepartarea tesuturilor moarte si infectate, urmata de inlocuirea lor cu materiale compozite pentru obturatie (plomba). Actual, materialele folosite sunt moderne, fizionomice (imita culoarea dintelui) si cu proprietati fizice si mecanice asemanatoare tesuturilor dentare naturale.
Dupa curatarea cariei se aplica un gel de curatare, urmata de aplicarea unui adeziv si apoi a materialului de restaurare, care va fi intarit cu ajutorul lampei cu lumina albastra, de intensitate crescuta, timp de 20 secunde.
In cazul in care cavitatea produsa de carie este profunda si apare durerea, se va realiza anestezie locala, pentru confortul pacientului, si aplicarea unui pansament medicamentos (hidroxid de calciu), care va ramane sub obturatie si va actiona benefic asupra pulpei dentare.
Caria dentara poate aparea si la dintii care deja prezinta plomba, datorita pierderii adaptarii la nivelul peretilor dentari, caz in care aceasta trebuie inlocuita.
Obturatiile trebuiesc verificate radiologic dupa o perioada de 3-4 ani de la aplicare, pentru depistarea unor eventuale recidive carioase.
Amanand tratarea dintelui riscati, pe langa durere, pierderea acestuia. Cu cat amanati mai mult, cu atat procesul devine mai dificil, implicand interventia pe canalele radiculare pentru salvarea dintelui. Operatiunea va fi de lunga durata si mult mai costisitoare.
Deci, trebuie sa actionati cat mai rapid!
Traumatismele dentare:
In urma diferitelor accidente (sportive, rutiere, alimente dure, agresiuni violente interumane) pot aparea leziuni ale dintilor si partilor moi inconjuratoare.
Cele mai frecvente sunt fractura dentara, avulsia (pierderea dintelui), luxatia si extruzia/intruzia dentara ( alungirea dintelui, respectiv infundarea lui in alveola dentara). Toate situatiile enumerate sunt considerate urgente stomatologice, fiind necesara prezentarea in cabinetul de specialitate.
Medicul dentist va identifica exact, prin consultatie si eventual ajutandu-se de radiografia dentara, despre ce leziune este vorba si va stabili un plan adecvat de tratament.
Atunci cand se produce avulsia dintelui (scoaterea din alveola dentara), el poate fi replantat, cu conditia ca acesta sa fie tinut in lapte, saliva sau apa rece cu putina sare, evitand neaparat uscarea lui, pana la ajungerea in cabinetul stomatologic
Este foarte important ca in cazul in care dintele se fractureaza si puteti pastra portiunea dentara detasata sa va prezentati cu ea cat mai rapid in cabinetul stomatologic, existand sansa ca aceasta sa poata fi reatasata. Atunci cand fragmentul detasat lipseste sau nu poate fi reatasat se recurge la restaurarea dintelui cu materiale compozite, sau atunci cand distructia este prea mare o coroana de acoperire.