TIANDE
PROFILAXIA MALADIILOR APARATULUI LOCOMOTOR ȘI A OSTEOPOROZEI
Articulatia este locul de contact intre doua sau mai multe oase, majoritatea articulatiilor sunt mobile, permitand miscarea oaselor. Articulatiile sunt alcatuite din:
- cartilaj articular - oasele sunt invelite in acest cartilaj (și acesta este un tesut de legatura), alcatuit din celule si fibre foarte rezistente. Cartilajul ajuta la reducerea frecarii oaselor în timpul miscarii;
- membrana sinoviala - un tesut care inconjoara articulatia inchizand-o intr-o capsula. Membrana sinoviala secreta lichid sinovial (un fluid clar, lipicios) ;
- fluid sinovial - un lichid clar, lipicios secretat de membrana sinoviala;
- ligamente – sunt niște benzi dure, elastice de tesut de legatura inconjoara articulatia pentru a o sustine si a-i limita miscarile;
- burse - saculete umplute cu fluid situate intre oase, ajuta la reducerea frecarii dintre oase la miscare.
Cele mai des intilnite probleme ale articulatiilor sunt:
- artroze
- artrite
- osteoporoze
- osteohondroze
De cele mai multe ori, factorii de risc sunt prezenti cu parere de rau nu numai la batrani, dar în ultimil timp întîlnim des aceste maladii chiar și la copii. Femeile sufera de doua ori mai frecvent de artroza decat barbatii
ARTROZA: este un proces degenerativ, avand ca trasatura comuna distrugerea cartilajului articular. Consecintele sunt: durerea, impiedicarea miscarilor normale si deformarile.Practic, orice articulatie poate fi afectata de procesul artrozic, dar articulatiile cel mai des solicitate sunt: genunchii, soldurile, coloana vertebrala, articulatiile degetelor.
Cauzele artrozei
- ereditatea
- tulburari endocrine
- tulburari de nutritie
- obezitatea
- suprasolicitarea articulatiei
- traumatisme
Pureți usor sa depistati aztroza daca cunoașteți urmatoarele manifestari clinice:
- Durerea articulara este simptomul principal - cu doua caracteristici :
- durere de tip mecanic care apare dupa efort si dispare in repaus
- meteorosensibilitatea - accentuata de frig si vreme umeda
- Limitarea miscarilor in articulatiile respective
RECOMANDARI LA ARTROZE
EXTERN:
- Gel de masaj Ortofit din seria ALTAI (cod 33102) care reface tesutul adipos și cartilajul
- Plasturi transdermali Jan Kang (cod 30103) si Dong Feng (cod 30119) au effect antiinflamator, reduc durerile, previne distrugerea cartilajului
Artrita este o inflamatie a unei articulatii. In urma acestui proces, osul incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respective. Mai des intilnim:
- Artrita genunchiului- Artrita reumatoida- Osteoartrita
Simptome
Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea nocturne care pot trezi bolnavul, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o procedura de incalzire, articulatia este adesea umflata.
Anume din aceste considerente la artrita indicam extern:
- plasturile transdermal Wutong (cod 30104) (pe noapte) pentru ca el incalzeste, scoate durerile, imbunitateste circulația sangelui, este ani-inflamator;
- Plasturile transdermal Dong-Feng (cod 30119) sau Tie Gao (cod 30113) (ziua), noi suntem individuali o persoană poate fi mai sensibilă la o plantă iar ală persoana la alte extrase de plante folosite in alt plasture deaceia experimentati și gasit acel plasture care individual vi se va potrivi mai mult);
- Uleiul de masaj (cod 31312) il recomand în perioadele de acutizare, (aplicati dimineața și seara, masați pănă la absorbție) oferă un effect de încalzire locală, ameliorează durerea reduce edemele.
- Iar la etapa de menținere recomandam Geluel de masaj Ortofit din seria ALTAI.
INTERN:
- Detoxifierea 1 si 2 etapa limfa si intestine
- Citrocalcevit
- Complex cu nuc greceșc este antiinflamator anume datorita cupercei sitache care o contine (1 past. 3 ori minim o lună)
- Comprimate cu extract de semințe de struguri antioxidant (1past. dimineata)
- Fito-ceaiul pentru rinichi
OSTEOPOROZA:
Osteoporoza inseamna "os poros". Adică atunci cind oasele sunt mai puțin dense, datorita pierderii de substanță osoasă. Osteoporoza este considerată in prezent o boala nu numai a varstnicului ci cu parere de rau este des intilnita la tineri. Oasele la osteoporoza arata asemenea unei țesături vechi și sunt dispuse foarte des si foaret usor fracturilor.
După vârsta de 35 de ani osul pierde în mod continuu din substanța sa, acesta este un fenomen normal și natural odată cu inaintarea în varsta.
Aproape oricine poate face osteoporoza, dar sunt predispuse mai des femeile aprox.80% dinte pacienții cu osteoporoza sunt femei (desigur datorita faptului ca femeia naște si hranește cu sin),
mai ales doamnele care sunt în menopauza si cele care folosesc preparate hormonale (trebuie sa stiti ca preparatele hormonale reduc asimilarea calciului)
Si in azest caz va recomand paralel cu Citrocalcevitul care este obligatoriu în perioada menoauzei să luați si fito-ceaiul cu Angelica chineza și Rhodiola Quadrifida care conține fitoestrogeni, regleaza funcția glandei tiroide și ajută la asimilarea calciului în organism. Pentru absorbția calciului și fixarea sa în os, este necesară vitamina D care este in componența citrocalcevitului.
Trebuie sa stiti ca singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză este densitometria.
Indiferent de sex si virsta, osteoporoza poate fi prevenita printr-o activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator.
Daca medicul v-a indicat preparate hormonale (pentru ca sunt stadii destul de serioase ale osteoporozei la care fara hormoni nu este posibil) citrocalcevitul il luati parallel obligatoriu.
OSTEOHONDROZA Mai devreme sau mai tirziu, fiecarei persoane ii apar dureri în spate. Din pacate, osteohondroza a devenit o boala foarte frecventa, 35-40% din populatie se adreseaza la medici cu aceasta problema.
Importanta este dieta alimentara ea ar trebui sa fie diversa, singurul produs ce trebuie sa fie limitat este consumul de sare care se acumulează în articulaţii, iar organismul incercind să "dilueze" concentraţia ridicată de sare, indreapta spre articulație mai mult lichid, ceia ce duce la formarea edemelor. Este foarte folositor de mincat racituri și jeleuri, unii medici recomanda de adaugat putina gelatina chiar si in supe. Si la orice mancare, trebuie obligatoriu sa adaugati un complex de vitamine si minerale si compania tiande vine cu o multime de suplimente. Osteohondroza nu este un verdict, ci este mai degraba un semnal ca, este timpul să va ocupati de sanatatea dumneavoastra, pentru ca de starea coloanei vertebrale depind multe.
Consultindu-va cu medical pentru a efectua un complex de exerciții (cultura fizica terapeutica). Indepliniți exercitiile incet si cu atentie, daca apar dureri, reduceti incarcatura.