Resto Aperto, Restaurant - Bucuresti

Paste

RIGATONI ALLA NORMA CU VINETE, ROSII CHERRY SI BUSUIOC (300gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu sos de rosii, vinete, rosii cherry si busuioc pasta made from durum-wheat and egg, prepared with tomato sauce, eggplant, cherry tomatoes and basil Alergeni/ Allergens: 1, 2 | p 129 27 lei PENNE MOJITO CU SOMON AFUMAT (300gr) paste din grâu dur, ou si spanac, pregatite cu somon afumat, smântâna de gatit, rom, menta proaspata, lime si ceapa rosie pasta made from durum-wheat, egg and spinach, prepared with smoked salmon, cream, rum, mint, lime and red onion Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3, 9, 11| p 129 33 lei VESUVIO CU PESTO DE MIGDALE SI STRACIATELLA (300gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu pesto de migdale si straciatella pasta made from durum-wheat and egg, prepared with almond pesto and straciatella Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3, 4 | p 129 38 lei PACCHERI ALLA GRICIA CU GUANCIALE SI PECORINO (300gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu crema de pecorino si gunaciale pasta made from durum-wheat and egg, prepared with pecorino and gunaciale cream Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3 | p 129 40 lei

AGLIOLINI NERO DI SEPPIA CU ROSII CONFIT, CREVETI SI FISTIC (350gr) paste din grâu dur, cerneala de sepie si ou, pregatite cu pesto de migdale, creveti decorticati, fistic, usturoi si rosii cherry pasta made from durum-wheat, squid ink and egg, prepared with almond pesto, shrimps, pistachio, garlic and cherry tomatoes Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3, 4, 7, 9 | p 129 39 lei TAGLIATELLE CU FRUCTE DE MARE (350gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu midii, creveti decorticati, inele de calamar, sos de rosii, busuioc, patrunjel pasta made from durum-wheat and egg, prepared with mussels, shrimps, calamari rings, tomato sauce, basil, parsley Alergeni/ Allergens: 1, 2, 7, 9 | p 129 38 lei SPAGHETTI CARBONARA 67 (300gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu grana padano, pecorino romano, ou si guanciale pasta made from durum-wheat and egg, prepared with Grana Padano, Pecorino Romano, egg and guanciale Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3 | p 129 37 lei PAPPARDELLE BOLOGNESE CU HRIBI SI PARMEZAN (350gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu sos bolognese, hribi si grana padano pasta made from durum-wheat and egg, prepared with Bolognese sauce, mushrooms and Grana Padano Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3, 9 | p 129 32 lei FETTUCCINE CU UNT SI TRUFE NEGRE (300gr) paste din grâu dur si ou, pregatite cu unt si crema de trufe negre pasta made from durum-wheat and egg, prepared with butter and black truffles cream Alergeni/ Allergens: 1, 2, 3 | p 129 38 lei

“Nu exista dragoste mai sincera decât dragostea pentru mâncare”, spunea George Bernard Shaw. Noi adaugam ca nu exista poveste de dragoste mai longeviva decât a italienilor pentru paste. Atestate înca din 826 d.Hr., pastele uscate din grâu dur se produceau în Sicilia în cantitati impresionante, suficient pentru a fi comercializate în tot bazinul Mediteranei. Este de mirare ca acum sunt iubite de noi toti? Chiar daca între timp productia lor s-a industrializat, daca vreodata vei avea placerea sa te plimbi pe micile stradute ale oricarui oras din Italia, vei avea sanse mari sa vezi cum bunici cu mâini muncite fac paste proaspete, autentice, dupa reteta si tehnica familiei transmise din mama în fiica. Acel spirit de autenticitate si traditie dorim sa îl mentinem si sa îl împartasim aici la Aperto. Pastele noastre sunt proaspat facute în casa cu semola, faina de grâu dur, de cea mai buna calitate. De ce este aceasta faina speciala? În primul rând, semola este faina obtinuta din macinarea grâului dur, tipic din sudul Italiei, o specie complet diferita de grâul cu care suntem obisnuiti. Aceasta are un indice glicemic scazut, continut elevat de proteine si absoarbe o cantitate mai mare de apa decât grâul normal, ceea ce permite ca aluatul sa poata fi extrudat din masina de facut paste si apoi conservat prin uscare. Poti vedea în fiecare zi la Aperto cum producem "în casa" spaghetti, tagliolini, pappardelle, paccheri, rigatoni si multe, multe altele cu ajutorul masinii de facut paste speciala, cu matrite în bronz. De ce din bronz? Spre deosebire de cele din teflon care sunt mult mai des întâlnite, matritele traditionale din bronz confera pastelor noastre o calitate net superioara a texturii si a gustului. Unde matritele din teflon produc paste netede si lucioase, pastele facute cu matrite din bronz sunt opace si usor aspre, perfecte pentru a absorbi si îmbratisa sosurile delicioase. Iata secretul nostru pentru paste de un gust desavârsit, ca în Italia! Ne dorim sa fim la înaltimea asteptarilor si adoram sa le depasim. De aceea, suntem singurul restaurant din Bucuresti, care produce propriile paste proaspete extrudate din matrite de bronz.

În Italia, o farfurie de paste nu este numai un fel de mâncare, dar si cultura, traditie, pasiune si … sursa de polemica. Nu putine dispute înflacarate încep cu: “Pasta Gricia adevarata se face numai cu…!” sau “O Carbonara adevarata contine numai…!” Si desi este un spectacol fascinant, la Aperto am decis sa nu lasam loc pentru dubii. Te vom purta asadar pe cararile istoriei pentru a descoperi originile unora dintre cele mai iubite preparate ale bucatariei italienesti. Un prim fel de mâncare simplu, cu ingrediente “sarace” si cu origini înca neclare este Pasta alla Gricia. În opinia unora s-a nascut în jurul anului 400 d. Hr. in Grisciano, un mic sat la granita dintre Lazio si Abruzzo, o zona tipic pastorala, unde oierii luau cu ei în desaga pentru lungile zile de pastorit alimente simple, neperisabile cum ar fi pastele uscate, brânza pecorino si guanciale, adica gusa de porc sarata si piperata. Toate acestea ar fi dat nastere Griciei pe care o stim astazi. Un alt punct sensibil pentru italienii de pretutindeni este Pasta Carbonara, pe cât de iubita, pe atât de controversata! Unii teoreticieni îi plaseaza originile în antichitate, inventata de catre carbunarii care îsi gateau prânzuri simple de paste cu oua si brânza. Altii pretind ca pastele carbonara nu sunt altceva decât o evolutie a clasicei Gricia, facuta cu guanciale si pecorino, la care au fost adaugate ouale. Plauzibil, nu-i asa? Si apoi mai sunt cei care spun ca, de fapt, existenta Carbonara este meritul soldatilor americani care au adus cu ei la Roma oul liofilizat în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu a trebuit mult ca practicele gospodine romane sa creeze ceva bun din ingrediente putine si simple. Si chiar mai putin pentru a intra în istorie! Pentru restaurantul nostru, Carbonara este esenta bucatariei italiane: simpla dar sofisticata, ingrediente putine si maiestrie, tehnica, pasiune si echilibru. Toate acestea într-o farfurie de paste aburinda! De-a lungul anilor, Chef Marco Favino a calibrat pâna la cel mai mic detaliu reteta traditionala ce a pus la grea încercare atâtia bucatari amatori si profesionisti deopotriva. Chef Marco foloseste numai ingrediente traditionale cum ar fi guanciale, ou, pecorino si parmezan pentru a echilibra gustul, fara sa adauge usturoi, ceapa sau smântâna. Cheia succesului consta în tehnica moderna de preparare ce presupune pasteurizare si omogenizare a cremei de ou si pecorino la‚ bain-marie’, apoi de racire rapida în baie de apa cu gheata. Rezultatul? O pasta Carbonara ce rivalizeaza cu cele mai bune trattorii din Roma. Va oferim un rasfat al simturilor, cu gust echilibrat, parfum autentic, culori vii si întotdeauna perfect, fara teama efectului fritatta! L’amore e’ un piatto di pasta alla carbonara! Ce este ‘bain-marie’? ... Este o metoda de a gati lent, pe baie de apa calda, fara transfer direct al caldurii. G