Rasmin Dent-cabinet stomatologic- Bucuresti
Atunci cand pacientul nu mai are dinti terminali pe arcada (dinti care pot fi stalpi pentru o lucrare fixa), cand multi dintre ei sau toti au fost extrasi, medicul propune de cele mai multe ori realizarea unei proteze acrilice partiale sau totale.
Confortul pacientului nu este acelasi ca si cum ar avea dintii naturali dar tehnicile si materialele moderne fac o astfel de proteza sa fie bine tolerata de catre acesta.
Proteza acrilica are la baza culoarea gingiei refacand foarte bine aspectul acesteia din jurul dintilor iar garniturile de dinti imita de asemenea naturaletea lor.
Protezele partiale se ancoreaza pe dintii ramasi pe arcada prin niste crosete (sarmulite) sau schelete metalice si acrilice. Cele din schelete metalice sunt mult mai stabile si mai confortabile pentru pacient facand ca alimentele ingerate sa nu isi modifice gustul, neacoperind papilele gustative iar din punct de vedere estetic sunt superioare celor acrilice.
Confectionarea protezelor acrilice se realizeaza in mai multe etape, medicul luand amprente din ce in ce mai fidele ale cavitatii orale, urmand la final ca tehnicianul sa trimita proteza finala unde medicul aseaza si o adapteaza pe campul edentat.
Prezenta unei proteze mobile este considerata de catre pacienti ca fiind un semn al imbatranirii, in special femeile care accepta cu greu acest tratament, dar ea este ultima varianta propusa de medic in urma statusului dentar indiferent de varsta.In plus, protezele mobile realizate in cabinetele dentare moderne imita foarte bine aspectul natural al dintilor astfel incat doar pacientul sa stie ca poarta o astfel de lucrare.
La ultima vizita, atunci cand proteza este gata iar medicul a adaptat-o in cavitatea orala, el va da si niste indicatii in scopul igienizarii acesteia.
Purtand proteza permanent, pacientul se va obisnui mai repede cu corpul strain din gura care acopera o mare suprafata din cavitatea orala.
Protezele mobile determina diferite leziuni ale mucoasei, acestea putand fi prevenite printr-o buna igienizare.
Exista situatii cand sunt necesare cremele adezive, atunci cand retractia osoasa nu este suficient de buna pentru adeziunea protezei.
Proteza scheletata (pe sisteme speciale: capse, culise, sina) se adreseaza pacientilor cu edentatii extinse dar carora li se mai pot realiza 2 sau mai multe preparatii radiculare pe care se vor monta sistemele speciale.
Avantajele acesteia sunt multiple: stabilitate excelenta, confort sporit, sistemele de prindere sunt ascunse in interiorul dintelui ceea ce face ca aspectul fizionomic sa fie excelent, igienizarea este mult mai usor de relizat iar cel mai important este ca nu acopera cerul gurii, ele ocupand o suprafata mult mai redusa.