Premium Dent-cabinet stomatologic- Bucuresti
Va prezentam in cateva cuvinte, cele mai intalnite interventii de chirurgie dentara la care sunt supusi pacientii.
Extractia dentara
Este cea mai frecventa interventie chirurgicala care se practica în stomatologie. Acesta procedura chirurgicala consta în îndepartarea dintelui din alveola dentara în situatii ce indica acest lucru.
Aveolotomia este metoda chirurgicala prin care se face extractia radacinilor dentare dupa descoperirea lor prin trepanatia tabliei osoase vestibulare sau prin rezectia unei portiuni din peretii ososi.
Odontectomia reprezinta extractia unui dinte aflat intraosos în incluzie dentara. este o manopera chirurgicala ce necesita incizia mucoasei, urmata de indepartarea osului acoperitor.dupa de aceste deziderate au fost îndeplinite se continua operatia ca si la o extractie normala,fiind totusi uneori necesara sectionarea dintelui pentru a putea definitiva operatia.dupa ce dintele a fost îndepartat se face sutura cu fire neresorbabile ce se vor îndeparta în 7 zile.
Indicatii dupa extractia unui dinte sau masea:
Rezectia apicala
Este o metoda de chirurgie dentara, de ajutor pentru un tratament endodontic. Acest procedeu numit rezectie apicala isi are aplicabilitatea în situatiile în care un dinte ce a suferit o infectie nu mai poate fi tratat endodontic, iar pentru a pastra dinele pe arcada se intervine în acest sens.
Interventia consta în sectionarea mucoasei, îndepartarea osului infectat si a unei portiuni din dinte.Dupa aceea se obtureaza dintele si se pun fire de sutura ce se vor îndeparta în 7 zile.
Descoperirea chirurgical ortodontica a dintilor inclusi ce trebuie repozitionati pe arcada
În colaborare cu ortodontul, medicul chirurg descopera chirurgical dintii inclusi,iar medicul ortodont cu ajutotul unor tehnici speciale tractioneaza dintele la locul sau pe arcada dentara.
Premolarizarea const a în îndepartarea unei radacini (cea afectata) si pastrarea celeilalte (cea sanatoasa).Se practica pe dintii molari mandibulari.
Amputatia radiculara se efectueaza pe molarii maxilari si consta în îndepartarea unei radacini (cea afectata) si pastrarea celeilalte (cea sanatoasa).
Extractia maselelor de minte
O alta interventie si procedura de chirurgie dentara, este extractia maselelor de minte sau al treilea molar. Aceasta procedura chirurgicala este indicata in majoritatea cazurilor de catre medicul stomatolog pentru ca aceasta masea poate crea diferite probleme datorate cresterii si dezvoltarii gresite ale acesteia, impiedicand totodata dezvoltarea sanatoasa a dintilor vecini. Uflarea gingiei si existenta durerilor in cele mai comune cazuri, face ca aceasta interventie chirurgicala sa fie indicata de medicul dentist. Extractia maselelor de mine se realizeaza printr-o procedura chirurgicala, sub anestezie.