Rosocha & Asociatii, Cabinet de Psihologie Bucuresti
Consilierea psihologică se adresează persoanelor sănătoase din punct de vedere psihic aflate într-o situatie de dificultate generată de situaţii de criză, sociale, profesionale sau familiale, concentrându-se pe optimizarea comportamentală şi pe ameliorarea problemelor psihoemoţionale.
Principalul scop al consilierii psihologice este rezolvarea de probleme de natură emoţională sau interpersonală. În urma procesului de consiliere, persoanele consiliate învaţă să dezvolte noi strategii de rezolvare a problemelor, adaptate la situaţiile le pe care le întampină, folosind eficient resursele emoţionale şi intelectuale.
Consilierea se adresează indivizilor, cuplurilor, familiilor şi grupurilor.
Consilierea este utilă în rezolvarea mai multor tipuri de probleme: conflicte familiale, probleme identitare, dificultăţi de adaptare la diferite medii şcolare sau profesionale, diferite tipuri de blocaje emoţionale sau de acţionare. De asemenea, consilierea are un efect benefic asupra persoanelor care se confruntă cu dificultăţi de relaţionare, care trec prin perioade dificile (divorţ, stres, pierderea locului de muncă). Consilierea obţine rezultate crescute în cazul acelor persoane care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de relaţionare interpersonală, să-şi sporească empatia, să-şi crească abilităţile decizionale sau să-şi identifice resursele pe care până atunci le blocau (creativitate).
Spre deosebire de psihoterapie, consilierea durează mai puţin timp, este eficientă când un singur aspect al vieții este afectat și când nu este o nevoie de o abordare mai profundă sau mai globală.