Infant Kineto Clinic kinetoterapie pediatrica Bucuresti
Nu este nimic mai natural decât vorbitul. Iar vorbitul se învață, nu-i așa? De la bâlbâielile atât de simpatice ale bebelușilor, până la primele propoziții pe care le formează, totul pare a decurge perfect normal. Uneori, însă, și deloc neobișnuit, copiii încep să manifeste tulburări de limbaj, care, necorectate, le induc un sentiment de frustrare sau din cauza cărora ajung să fie ridiculizați de partenerii lor de joacă. Și nu este cazul să fie așa mai ales atunci când există un logoped gata oricând să intervină. Când este cel mai bine să ne adresăm logopedului?
Până la vârsta de 3 ani, copiii noștri încă descoperă și învață să vorbească, iar fiecare o face în ritmul său, așa că nu este cazul să vă îngrijorați. După vârsta de trei ani, când copilul este destul de mare să poată colabora eficient cu terapeutul, dacă tulburările persistă, puteți cere sfatul unui logoped. Și este bine să mergeți cât mai repede, pentru că, indiferent dacă cel mic are sau nu are dizabilități senzoriale, tulburările de limbaj vor împiedica înțelegerea, recepționarea și transmiterea mesajelor verbale.
Cum ne dăm seama dacă cel mic are, într-adevăr, tulburări de limbaj?
Este suficient să urmăriți câteva semne, precum:
- Pronunță incorect sau omite unul sau mai multe sunete
- Vorbește nazal sau fonfăit
- Articulează defectuos cuvintele
- Repetă sau prelungește unele sunete, silabe sau cuvinte
- Vorbește prea repede sau prea încet
- Se blochează când încearcă să rostească unele cuvinte
- Își pierde vocea sau are tulburări de voce
- Are un vocabular sărac (4-5 cuvinte)
- Întâmpină dificultăți la scris sau la citit
- Are dificultăți de mestecare, înghițire sau hrănire
În cât timp se văd efectele logopediei?
Fiecare copil este diferit și, la fel, este și răspunsul lui la terapie, așa că, dragi părinți, nu vă îngrijorați. Un lucru este cert: efectele nu vor întârzia să apară! Dar ele depind de mai mulți factori, printre care vârsta copilului, gradul lui de implicare, nivelul de dezvoltare a auzului fonematic, mobilitatea aparatului fonoarticulator și, nu în ultimul rând, de tipul sunetului, fiind bine știut ce probleme au copii în a spune „r..ățuscă”. De asemenea, dacă doriți ca terapia să fie eficientă, este important să știți că cel mic pleacă de la ședințele de logopedie cu o temă pentru acasă care vă implică și pe dumneavoastră, aceea de a exersa zilnic.
Ce presupune o ședință de logopedie și cât durează?
Părinții știu cât de greu este să captezi atenția unui copil pentru mai mult de câteva minute. Și noi o știm, așa că ședintele de logopedie durează 30 de minute și maxim 60 de minute, cu o frecvență recomandată de 3 zile pe săptămână. În acest timp, un terapeut lucrează individual cu cel mic și, după un masaj facial, copilul este implicat în diverse activități antrenate și distractive, specifice vârstei sale. Fie că joacă diferite jocuri educative sau asamblează puzzle-uri, fie că alcătuiește propoziții pornind de la diferite imagini sau repetă silabe ori cuvinte, timpul alocat terapiei trece pe neobservate.
Așa că, dragi părinți, dacă vă doriți un copil cu o dezvoltare armonioasă, un copil sociabil și cu încredere în sine, căutați experiența unui logoped atunci când vedeți semnele care anunță posibile tulburări de limbaj.