Favorit Dental Clinic - cabinet stomatologic -Bucuresti

Servicii paradontologie

Auzim deseori despre boli parodontale și parodontologie, însă nu știm întotdeauna ce se ascunde în spatele acestei denumiri. Lucrurile sunt simple. Parodontologia se ocupă de combaterea bolilor ce afectează gingia și alte țesuturi ce susțin dintele, iar cauzele principale ale acestor boli sunt placa dentară și tartrul.

Placa dentară este acea peliculă fină, albă sau galben deschis, care se formează pe dinți după fiecare masă. Este formată din resturi de mâncare și bacterii care nu se îndepărtează după o simplă clătire cu apă. Placa dentară se formează mereu pe dinți, chiar și după periaj și îndepărtarea acesteia este foarte importantă pentru că neîndepărtată, se acumulează și se transformă prin mineralizare în tartru.

Tartrul este o substanță dură, calcaroasă, de culoare gălbuie sau negricioasă care se formează preponderent la limita gingivală. În timp, acumularea tartrului duce la apariția gingivitei și a parodontitei, o afecțiune foarte serioasă care poate duce la pierderea dinților.

Primul semn că dinții sunt afectați de tartru este inflamarea gingiilor și sângerarea lor. Când inflamația ajunge la nivelul osului deja situația este mult mai gravă. Dacă gingiile sângerează sau observați apariția unei plăci galbene la bază dinților este timpul pentru un consult stomatologic. Este posibil ca gingiile să fie mult prea umflate și să fie necesar un detartraj însoțit de un periaj profesional.

Bacteriile din placa dentară elimină acizi care atacă smalțul dinților și îl erodează în timp, mai ales la nivelul gingiilor, sub acestea sau între dinți și favorizează apariția cariilor. De asemenea, saliva nu poate penetra placă dentară acumulată și nu poate neutraliza acidul produs de bacteriile din aceasta.

Pentru prevenirea acumulării plăcii dentare sau pentru îndepărtarea ei este necesar:

  • Să ne spălam pe dinți de două sau trei ori pe zi, în special după masă. Periajul trebuie să fie corect (medicul stomatolog vă poate explica exact cum trebuie să vă spălați pe dinți) iar periuța trebuie schimbată la fiecare 3 luni.
  • Să folosim periuța interdentară sau ața dentară măcar o dată pe zi.
  • Să avem o dietă echilibratăși să evităm gustările și dulciurile dintre mese. Dacă totuși vrem să luăm o gustare, alimente precum fructele, legumele, brânză sau iaurtul sunt cele mai indicate.
  • Să programăm vizite regulate la dentist pentru a îndepărta depozitele prin detartraj, periaj profesional, airflow și finisare.

Placa dentară este foarte periculoasă, dar poate fi curățată destul de ușor în primele 48 de ore înainte de a începe să se întărească. După o săptămâna fără periaj aceasta se solidifică și nu mai poate fi îndepărtată prin periaj ceea ce înseamnă că o minimă igiena dentară ne ferește de problemele foarte grave care pot să apară.