EcoSolaris - Comercializare, montaj sisteme fotovoltaice
Invertoarele solare de retea on grid se folosesc pentru sistemele fotovoltaice conectate la reteaua electrica. Acest tip de invertoare cunoscute si ca (GTI – Grid Tie Inverters) permit folosirea retelei de energie electrica pentru stocarea energiei produse in exces de catre panourile fotovoltaice, nemaifiind astfel nevoie de utilizarea unei baterii.
Cum functioneaza invertoare de retea on grid
Invertoarele GTI functioneaza ca orice alte invertor de energie solara, transformand inputul de DC, curent direct produs de panourile solare in AC, curent alternativ folosit pentru a alimenta cu electricitate locuinta. Cand vremea este insorita si panourile genereaza putere, invertorul va canaliza aceasta putere catre retea, iar daca sistemul genereaza mai multa energie decat se consuma in momentul respectiv, energia in exces este stocata in reteaua electrica la care este conectat sistemul, putand fi folosita mai tarziu, atunci cand este nevoie.
Energia produsa de panourile solare este deci fie injectata in magistrala de curent alternativ a sistemului fotovoltaic, fie in reteaua de electricitate la care este conectat. Invertoarele de retea trebuie alese in functie de o serie de criterii tehnice in legatura cu care profesionistii in domeniu sunt in masura sa sfatuiasca fiecare client in parte:
- Puterea de intrare si iesire;
- Plaja tensiunii curentului de intrare;
- Numarul de faze al retelei electrice;
- Existenta separarii galvanice intre intrarea de curent continuu si iesirea de curent alternativ.
Atunci cand sunt alese corect, invertoarele de retea on grid ajung la o eficienta de pana la 98%, fiind construite astfel incat un algoritm sa determine punctul de putere maxima. Invertoarele sunt prevazute cu un sistem de siguranta care, in cazul decuplarii de la sistemul energetic national, se opreste automat pentru a impiedica defazarile intre frecventa proprie si frecventa retelei la refacerea legaturii. Pentru obtinerea acestui randament se recomanda optimizarea performantei sistemului prin alegerea corecta a invertorului pentru intervalul de variatie al parametrilor de iesire ai generatorului fotovoltaic, cu o putere nominala cat mai aproape de cea a generatorului.
In cazul unei pene de curent se va opri si sistemul on grid echipat cu GTI, pentru motivele explicate mai sus. La sistemele off grid, pe baza de baterie, alimentarea cu curent a locuintei continua chiar si in cazul unei avarii la reteaua nationala de electricitate.
Se recomanda intotdeauna apelarea la specialisti pentru ca alegerea neinformata a unor invertoare de retea on grid poate conduce la deteriorarea rapida a acestora datorita depasirii tensiunii maxime de intrare. Atunci cand un sistem este echipat cu un invertor nepotrivit, va functiona la eficienta scazuta.
Avantajele invertoarelor on grid
Alegerea intre sisteme fotovoltaice off grid si on grid va fi intotdeauna una relativ dificila pentru ca ambele vin cu o serie de avantaje greu de pus in balanta. Daca sistemele off grid sunt solutia clara pentru zonele in care nu exista infrastructura pentru conectarea la reteaua de energie electrica, in zonele in care exista optiuni alegerea este ceva mai dificil de facut. Invertoarele GTI au doua avantaje majore pentru persoanele care isi instaleaza aceste sisteme de energie alternativa in locuinta proprie:
1. Sunt mai putin costisitoare. In general, un sistem on grid este mai putin costisitor decat un sistem off grid care foloseste baterii pentru stocarea energiei electrice. Bateriile de acest gen sunt in general costisitoare si au o durata de viata limitata deci trebuie inlocuite periodic, insemnand ca lista de cheltuieli nu se incheie odata cu instalarea sistemului. De asemenea, daca sistemele pe baterie nu sunt optimizate, se poate ajunge in situatia in care se pierde o buna parte din energia produsa de panourile fotovoltaice, iar bateria fie se incarca doar pe jumatate, fie primeste un surplus de energie care ii poate afecta durata de viata. Toate aceste probleme ale sistemelor off grid pot fi evitate fie prin apelarea la specialisti care sunt in masura sa le rezolve inainte de a aparea cu ajutorul tehnologiei moderne, fie optarea pentru sistemul mai ieftin on grid, conectat la reteaua electrica.
2. Exista posibilitatea de compensatie pentru energia electrica produsa. Odata cu cresterea numarului de persoane care opteaza pentru solutii de energie alternativa incep sa fie introduse si sisteme de compensatie, acestea masurand energia introdusa in retea de sistemul fiecarei locuinte in parte si compenseaza pentru electricitatea in exces, care nu este folosita de proprietar. In acest mod se poate ajunge la un echilibru intre lunile de vara, cand sistemul produce de obicei energie in exces si lunile de iarna, cand deficitul de energie poate insemna consumul de energie din retea.