EcoSolaris - Comercializare, montaj sisteme fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice legate la reteaua de electricitate de tip (on grid) sunt cele mai utilizate datorita pretului de instalare mai mic si amortizare mai rapida.
Aceste tipuri de sistemele fotovoltaice conectate la retea reprezinta cea mai la indemina si cea mai oportuna investitie a momentului in Romania, avind o rata de profitabilitate foarte mare si o durata de amortizare de aproximativ 3-5 ani. Tara noastra ofera cele mai favorabile conditii din Europe pentru aceste investitii, cadrul legal de promovare a producerii energiei din surse regenerabile fiind prevazut in Legea nr. 220/2008 completata prin OUG nr. 88/2011. Pentru energia electrica produsa in centrale fotoelectrice se acorda pentru fiecare MWh livrat in retea 6 vertificate verzi avind valoarea nominala de 40 Euro care se tranzactioneaza pe piata la o valoare medie de 52 Euro.
Daca obiectivul (casa, imobil, unitate economica, etc) este deja conectat la retea ca loc de consum, cei interesati sa investeasca in sisteme fotovoltaice pot opta doar pentru reducerea consumului propriu sau pentru o solutie destinata exclusiv producerii de energie electrica. Din punct de vedere al avizelor si aprobarilor necesare pentru realizarea investitiilor in sisteme fotovoltaice pentru consum propriu, procedura este mult mai simpla decit cea pentru centralele fotoelectrice destinate exclusiv injectarii energiei in retea, dar acestea nu beneficiaza de schema de sprijin. Certificatele verzi se acorda numai pentru sisteme fotovoltaice a caror productie de energie electrica este injectata integral in retea si nu este utilizata pentru autoconsum.
Racordarea la sistemul energetic national pentru sisteme fotovoltaice destinate consumului propriu se face pe racordul existent, iar daca nu se solicita marirea puterii avizul tehnic de racordare se obtine in circa 1-2 luni de la demararea procedurii. Racordarea la sistemul energetic national pentru sisteme fotovoltaice destinate exclusiv livrarii in retea a energieie electrice produse se face pe un cablu de record separat de racordul de consum. Masurarea energiei injectate in sistemul national se face cu un contor separat, iar investitorul vinde energia pe piata de energie electrica (OPCOM), ca orice alt producator obtinind pentru aceasta pretul pietei, iar pentru acoperirea integrala a costurilor de producere si obtinerea unui profit primeste pentru fiecare 1 MWh de energie electrica livrat in retea 6 certificate verzi care pot fi tranzactionate in limitele de pret legal stabilite.
Aceste tipuri de sisteme au in componenta:
- – Panouri fotovoltaice
- – Sistem de sustinere
- – Invertor on-grid
- – Accesorii (cablu, panou sisgurante, sistem de fixare, conectori)