Talk Talk, Centru Psihoterapie, consiliere Bucuresti
Dezvoltarea personala este un proces care faciliteaza clarificarea si indeplinirea propriilor aspiratii si scopuri, implica diferite activitati pentru o mai buna autocunoastere, dezvoltare a potentialului si a talentelor, imbunatatesc calitatea vietii. Desi oamenii se dezvolta pe parcursul vietii atat in cadrul familiei, dar si pe parcursul anilor de studiu, dezvoltarea personala nu ar trebui sa se opreasca aici.
Dezvoltarea personala este un proces de durata care implica urmatorele activitati:
- Imbunatatirea autocunoasterii
- Construirea sau redefinirea propriei identitati
- Cresterea stimei de sine
- O mai buna gestionare a emotiilor
- Dezvoltarea punctelor forte si a talentelor
- Imbunatatirea starii financiare
- Dezvoltarea spirituala
- Identificarea si imbunatatirea potentialului
- Imbunatatirea calitatii vietii sau a stilului de viata
- Indeplinirea aspiratiilor
- Definirea si indeplinirea planurilor personale
Dezvoltarea personala include activitati si experiente care au scopul final de a imbunatati starea de constientizare, dezvoltare a talentelor si abilitatilor personale, [mbunatatirea calitatii vietii si contribuirea la realizarea aspiratiilor si viselor personale.
Cunoscut si sub denumirea de “self help” sau “evolutie personala”, conceptul de dezvoltare personala include si activitati formale sau informale pentru a dezvolta in altii roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.
Majoritatea religiilor au inclus si includ elemente de dezvoltare personala ca rugaciunea, muzica, dansul, cantatul, incantatiile, poezia, scrisul, sporturile si artele martiale. Aceste practici au scopuri diverse, cum ar fi o mai buna sanatate sau un aspect estetic mai frumos, dar ele sunt legate si de scopurile finale ale dezvoltarii, cum ar fi descoperirea sensului vietii sau trairea unei vieti fericite.
Michel Foucault descrie in cartea sa, „Care of the Self”:
Technicile epimelia folosite in Roma si Grecia antica, tehnici care includeau dieta, sportul, abstinenta sexuala, contemplarea, rugaciunea si spovedania — unele dintre ele fiind practicate si de crestinism.
In yoga, originara din India, aproximativ acum 3000 de ani, tehnicile de dezvoltare personala includeau meditatia, respiratia ritmica, tehnici de stretching si posturi.
Wushu si T’ai chi ch’uan folosesc tehnici traditionale chineze, ca respiratia si exercitiile de control al energiei qi, meditatia, artele martiale, precum si practici strans legate de medicina traditionala chineza, cum ar fi dieta, masajul si acupunctura.
In Islam, care a aparut acum 1500 de ani in Orientul Mijlociu, tehnicile de dezvoltare personala includ rugaciunea rituala, recitarea Coranului, pelegrinajul, postul si tazkiyah (purificarea sufletului).