ArtDent -clinica stomatologica-Bucuresti
Prin profilaxie sau prevenție dentară înțelegem totalitatea terapiilor de prevenire a îmbolnăvirii dentare sau de evitare a complicațiilor, când afecțiunile deja există.
Atunci când vorbim despre sănătatea și frumusețea dinților, un rol fundamental îl are prevenția. Prevenirea înseamnă cunoașterea regulilor și a mijloacelor corespunzătoare unei bune igiene orale și, de asemenea, conștientizarea importanței vizitelor periodice la dentist, pentru a descoperi eventuale probleme care ar putea să se agraveze și să fie tot mai greu de tratat, punând în pericol întreaga dantură.
Profilaxia dentară poate fi personală și profesională, aceasta din urmă realizându-se în cabinetele stomatologice.
Profilaxia dentară personală include periajul dentar regulat, ața dentară, apa de gură, alimentaţia sănătoasă.
Periajul sau spălarea dinților este cel mai important element profilactic, de aceea se impune să fie făcut cu multă atenție. Ața dentară poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%, cu ajutorul ei putând fi înlăturată placa bacteriană din zonele greu accesibile periajului.
Apa de gură este un produs antiseptic și antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni în cavitatea bucală; este folosit pentru clătirea gurii după curățarea dinților prin periaj și cu ața dentară.
Profilaxia dentară profesională prevede:
- îndepărtarea plăcii bacteriene și a petelor
- detartraj supragingival și subgingival
- fluorizare topică
- consiliere nutrițională pentru controlul afecțiunilor dentare
- instructaj de igienă orală
- sigilare de șanțuri și fosete
Detartrajul reprezintă îndepărtarea tartrului (pietrei) depus pe dinții naturali sau artificiali, curățarea și lustruirea suprafețelor acestora. Tartrul, ca și placa dentară, favorizează apariția cariilor și a gingivitelor, de aceea se impune repetarea acestei proceduri de două ori pe an sau mai des la recomandarea medicului stomatolog.
Fluorizarea topică (locală) este un tratament neinvaziv, nedureros, care constă în aplicarea fluorului sub formă de lacuri sau geluri prin intermediul unor gutiere sau direct pe suprafața dinților.