Stiri, articole, comunicate
2.686 vizite

Se caută constructori. De poteci

Află care sunt condițiile și ce beneficii ai dacă te angajezi în... slujba muntelui.

În timp ce unii numără cele 57 de luni până la finalizarea ultimei secțiuni a autostrăzii care leagă Sibiul de Pitești (Doamne-ajută!), alții construiesc și repară poteci de munte în județul Sibiu:

Locuri de munca - Oferte full time
Job. Noi construim poteci
1.780 Lei
Ce facem noi este sa reconstruim potecile turistice din munti. Cazarea se va face in corturi dar, in masura posibilitatilor si in alte facilitati: tabere, pensiuni, cabane, refugii. Transportul acasa va fi decontat pentru o calatorie dus-intors pe luna. Alimentele pentru masa sunt asigurate.

Sibiu, ieri, 14:54

 

Asociația În Slujba Muntelui, a cărei activitate e coordonată de domnul Florin Fratu, este la început de drum (are 7 luni vechime) și, din aprilie, a devenit colaborator în cadrul programului Anii Drumeției al Consiliului Județean Sibiu. Practic, asociației i-a fost atribuit cel mai mare proiect al anului 2022: refacerea a 409 km de poteci în Munții Făgărașului și în Munții Cindrel. Se lucrează de zor din ce am văzut eu pe Facebook, dar încă mai e multă treabă de făcut.

Angajații sunt nucleul dur, dar să știți că grosul se desfășoară cu muncă voluntară", spune domnul Fratu, care, în trecut, a coordonat  activitatea a sute de voluntari în programe de refacere a infrastructurii turistice alături de Asociația Montană Carpați.

Anunțul de angajare publicat la noi pe site se adresează celor care… se pot descurca cu salariul de 1.780 de lei pe lună. „Pentru că nu sunt foarte mulți bani, vei fi plecat ceva vreme de acasă și nici nu vei putea face nimic altceva, jobul de constructor de poteci ți se potrivește dacă ești student și ai vara liberă, dacă te afli între două joburi și, când dai de acest anunț, te hotărăști să mai amâni căutarea unui alt loc de muncă timp de 3-4 luni și să vii cu noi pe munte sau dacă ești un tânăr pensionar în putere și dorești să-ți rotunjești veniturile."

Perioada de lucru este de... azi până la final de octombrie. „În teorie", zice domnul Fratu, „pentru că în practică depindem de vreme. Muntele ne poate trimite acasă în septembrie, dacă vin ploile abundente, sau ne poate lăsa să lucrăm până în noiembrie (cum s-a întâmplat anul trecut)”.

Condiția fizică e bine să existe cât de cât acolo (cea de drumeție). Nu e musai să fi atins Everestul ca să poți lucra în slujba muntelui, mai ales că se găsesc sarcini pentru toate calificările și calitățile: „poți fi tăietor de crăci, săpător de gropi pentru fundații, cărăuș sau pictor de marcaje (ia uite câte cariere de viitor ți se deschid în față!)”. Domnul Fratu a avut în trecut patru angajați dintre care trei văzuseră muntele doar în poze și la televizor. „Unul era din Botoșani, altul din Tulcea, iar cel de-al treilea era din Teleorman. Cel din Teleorman era și bine făcut - la vreo 120 de kile, așa - dar a avut ambiție, chiar dacă inițial își trăgea sufletul. L-aș fi putut folosi cu succes drept reclamă la o metodă eficientă de slăbit, pentru că, după câteva luni de lucru cu noi, a ajuns la 90 de kilograme, iar după un an de muncă pe munte avea 70”. Deci lucrezi și devii și fit. Sună bine oferta într-o piață a muncii unde foarte multe joburi presupun să stai ore-n șir pe scaun, nu? 

undefined

Colegii sunt foarte mișto, la fel și atmosfera de lucru. Domnul Fratu spune că, de fapt, acest job este definiția teambuildingului: oamenii execută un proiect împreună și se strâng și niște relații de camaraderie pe termen lung. 

Deci nu construiți doar poteci, ci și punți între oameni”, am ținut eu adaug. „Da. De fapt, ca mergem până la capăt, putem spune suntem Divizia de poteci, punți, poduri și tuneluri!”, a completat dumnealui. :)

Bonusuri: foc de tabără, cântece de munte, „ciorbă la ibric, cafea la polonic", voie bună și o mulțime de surprize (apropo de surprize, am uitat să-ntreb de urși).

Dacă te-am convins, contactează-l pe domnul Fratu la numărul de telefon din anunț sau pe e-mail și mergi în Sibiu să închei formalitățile de angajare și să primești uniforma: vesta albastră. „Și un stâlp, o pensulă, ceva, acolo, să ai cu ce să te joci!"

undefined

P.S. Misiunea Asociației În Slujba Muntelui este momentan aceea de a (re)construi potecile din județul Sibiu, însă ținta principală este să ajungă la o entitate care să se ocupe de acest lucru la nivel național. „Din păcate, nu există un organism care să supervizeze în ansamblu acest sistem în prezent", spune domnul Florin Fratu. „Consiliul Județean Sibiu este unicul care încearcă să refacă toate potecile omologate de la zero. Ori noi vrem să strângem o comunitate care să impună cuiva să gospodărească poteci în toată țara. Astfel, se vor reduce simțitor riscurile de rătăcire și accidentare a turiștilor.” 

Poți ajuta și tu la îndeplinirea misiunii: dă vestea mai departe și ori te angajezi pentru 2-3-4 luni în slujba muntelui (vacanță activă + un venit pe deasupra), ori te înrolezi „volintir" în timpul liber (tare bine ar prinde sprijinul tău), ori ajuți de acasă, din fotoliu, donând orice sumă poți pe Bursa Binelui (data limită pentru donații este 31 decembrie 2022).

Hai noroi!

Foto: Asociația În Slujba Muntelui

Autor: Raluca Cincu