Stiri, articole, comunicate
2.880 vizite

Vrei sa-ti schimbi serviciul? Iata ce trebuie sa stii despre reconversia profesionala

Când e necesară reconversia profesională * De ce să ții cont atunci când vrei să alegi o profesie nouă * 7 pași de urmat pentru reconversia profesională * Ce cursuri de calificare se caută în pandemie * Joburi de viitor

Motto: „Nu supraviețuiește cea mai puternică specie, nici cea mai inteligentă, ci cea mai adaptabilă la schimbare.” (Charles Darwin)

Încă de anul trecut, de la începutul pandemiei, multe firme au pus lacătul pe ușă, iar angajații trimiși în șomaj au fost nevoiți să-și caute rapid un loc de muncă nou sau să se reorienteze către un alt domeniu de activitate decât cel în care lucraseră până atunci (ex. cei din industria HoReCa, din turism, cei care organizau evenimente etc.). Celor care au rămas pe poziții le-a fost teamă să facă schimbări în viața profesională într-o perioadă nesigură și dificilă. 

În 2021, foarte mulți români au prins din nou curaj și se gândesc serios să demisioneze și să caute noi opțiuni pentru carieră. De altfel, încă din primăvara acestui an experții în resurse umane au anticipat demisiile în masă la nivel global: „Vine marea demisioneală", anunța în luna mai Anthony Klotz, profesor de management la Universitatea A&M din Texas. Motivul? Se pare că după aproape doi ani de pandemie, angajații care aveau de mai multă vreme demisiile în sertare le-au pus pe masa angajatorilor imediat ce le-a dispărut sentimentul de nesiguranță, iar alții și-au schimbat prioritățile în viață (pun mai mult preț pe sănătatea lor fizică și psihică, vor să petreacă mai mult timp cu familia), și-au descoperit noi pasiuni, și-au dezvoltat noi abilități și simt nevoia să-și schimbe serviciul actual cu cel mult visat sau să-și deschidă propria afacere. Iar fenomenul este abia la început.

undefined

L-am întrebat pe Gabriel Chicioreanu, consultant în managementul carierei (4Career), când trebuie să iei în calcul reconversia profesională, de ce anume trebuie să ții cont atunci când dorești să te reprofilezi, care sunt pașii pe care să-i urmezi și joburile de viitor spre care te poți orienta în funcție de aptitudinile și calificările tale.

Așa cum îi spune și numele, reconversia profesională reprezintă reorganizarea din punct de vedere profesional de la un domeniu de activitate la altul (ex.: o persoană a fost lăcătuș mecanic și s-a făcut vânzător).

Procesul de reconversie profesională este necesar în următoarele situații:

- când ai fost victima unui accident de muncă sau suferi de o boală profesională și nu mai poți desfășura activitatea pentru care ești calificat;

- când ai rămas fără loc de muncă și nu reușești să îți găsești altul în același domeniu în care ai activat până atunci;

- când ești la început de carieră și îți dai seama că studiile absolvite mai mult de gura părinților nu au fost cele potrivite pentru locul de muncă dorit (ex.: ai studiat Dreptul, dar ție ți-ar plăcea să lucrezi în vânzări);

- când serviciul actual nu îți mai aduce satisfacții: salariul pe care îl primești nu te mai motivează, nu te mai regăsești în activitățile pe care le faci, simți că nu mai ești apreciat de șefi și de colegi, te simți epuizat fizic și psihic (lucru care poate duce la apariția sindromului burnout), nu mai ai timp pentru viața personală etc.

Trebuie să înțelegi că au apus vremurile când viață profesională era marcată de un singur loc de muncă de unde se și ieșea la pensie. Având în vedere faptul că cel puțin o treime din zi o petreci lucrând, de ce să rămâi legat de un job care îți aduce tristețe și frustrare în loc să alegi un  loc de muncă mai bun?

Chiar, ce înseamnă de fapt un loc de muncă bun?

Când îți (re)alegi cariera profesională, îți recomand să stai de vorbă cu tine însuți câteva zile și să încerci să-ți răspunzi la întrebarea asta: Ce profesie mi s-ar potrivi, una care -mi aducă satisfacție din punct de vedere financiar, o profesie la care pricep și pe care să o fac cu atâta plăcere, încât să mă simt ca în vacanță? Eu de 10 ani sunt în vacanță, ceea ce vă doresc și vouă”, a spus Gabriel Chicioreanu.

undefined

Sursa foto: 4career.ro

Etapele reconversiei profesionale

1. Gândește-te ce-ți place și ce nu-ți (mai) place la serviciul actual. Este suficient să analizezi factorii care, însumați, duc la ceea ce se cheamă „satisfacția la locul de muncă”: salariul, sarcinile pe care le ai de îndeplinit zilnic, mediul de lucru și colectivul. Dacă ești nemulțumit de veniturile financiare prea mici, de colectiv sau de mediul de lucru, e posibil să nu fie necesară reconversia profesională. Poți discuta cu șeful despre o renegociere a salariului, poți opta să lucrezi în altă firmă, unde ești tratat bine de șefi și colegi, dar în același domeniu. Dacă nu-ți mai place activitatea pe care o desfășori, e nevoie clar de reconversie.

2. Fă o listă cu abilitățile pe care le deții, atât cele de bază (soft-skills), legate de personalitatea ta, utile în orice domeniu - comunicare, lucru în echipă, creativitate, adaptabilitate etc. - cât și aptitudini tehnice (hard-skills), necesare pentru un anumit post sau într-o anumită industrie: una sau mai multe limbi străine, cunoștințe de programare, de grafică etc. și abia apoi poți începe te gândești la ce alte profesii ți s-ar potrivi, în afară de cea actuală.

3. Descoperă profesia potrivită. De regulă aici poți pleca de la un hobby, pentru sunt multe domenii din categoria pasiuni (fotografia, gastronomia, machiajul etc.) care se pot transforma în viitor într-un loc de muncă sau într-o activitate pe cont propriu.

Cunosc o profesoară a cărei pasiune în copilărie era să meargă pe câmp și să confecționeze coronițe din flori și care în prezent deține un mic business de aranjamente florale", a spus Gabriel Chicioreanu. „Dar întâlnesc și persoane care își doresc ceva nou, însă nu știu ce. Acestea au nevoie de ședințe de consiliere în carieră, iar, în urma completării unor chestionare și rapoarte de personalitate și de interese vocaționale, se pot orienta către diverse domenii de activitate." Atenție! Este foarte important să faci o distincție între aptitudini (ce știi să faci) și interese (ce preferi să faci). De exemplu, cineva care lucrează în domeniul cadastrului dorește să se reprofileze in turism, dar este pasionat și de domeniul medical. Cadastrul și turismul au un numitor comun: geografia. Dar cadastrul și medicina...

undefined

4. Informează-te despre oferta de joburi disponibile pe piață, care este profilul candidatului pe care angajatorii îl caută și vezi care dintre competențe profesionale pe care le ai deja te-ar recomanda sau ce trebuie să înveți pentru a răspunde cerințelor din anunțurile de angajare. 

5. Urmează cursuri de calificare și specializare care să facă posibilă profesarea în noul domeniu de activitate.

Cursurile de calificare profesională sunt utile, deoarece sporesc competențele personale și profesionale, astfel și șansele în găsirea unui loc de muncă. O persoană calificată are șanse mari de angajare dacă ține cont și de cererea de pe piața muncii pentru ocupația vizată", spune domnul Ioan Stoia, Responsabil departament cursuri la Fundația F.P.I.P - Viitor (calificat.ro). „Având în vedere contextul pandemic actual și situația incertă, mare parte dintre persoanele interesate de cursuri doresc reconversie profesională pentru siguranța financiară, sunt cursanți în șomaj care doresc să se poată angaja într-un alt domeniu în țară sau în străinătate, cursanți care nu pot evolua profesional, deoarece nu au un certificat de calificare, deși lucrează în domeniu, dar și cursanți care doresc pur și simplu să-și sporească competențele personale și profesionale din pasiune. Criza locurilor de muncă provocată de pandemie s-a resimțit și în domeniul formării profesionale: mulți dintre cei rămași fară serviciu s-au reorientat către sectorul Construcții, iar, datorită nevoii crescute din sectorul medical, a crescut și numărul solicitărilor pentru cursul de Infirmieră", a mai adăugat domnul Stoia.

Nu este niciodată prea târziu pentru reconversia profesională. De obicei se întâmplă în jurul vârstei de 27-35 de ani și spre 45-50 de ani, dar te poți recalifica și dacă te apropii de vârsta de pensionare (dacă faci parte din categoria 55+, acum e timpul perfect pentru a urma un curs de cofetar, de cosmetică, manichiură-pedichiură sau coafor). Nu îți trebuie nici mulți bani pentru asta: prețul cursurilor de calificare poate fi achitat în rate, plata lunară reprezentând o mică parte din salariul minim pe economie din România. Singura piedică ar putea fi faptul că parcurgerea unui curs necesită timp și efort suplimentare, dar permite îndeplinirea responsabilităților personale și profesionale. 

6. După ce ți-ai actualizat lista de competențe profesionale, pune-ți CV-ul la punct! Majoritatea recrutorilor nu alocă mai mult de câteva secunde CV-urilor candidaților înainte de a-i chema la interviu, așa că este important să ai un CV bine structurat și concis. Uită de formatul acela cu care erai învățat pe vremuri! Am scris cum trebuie să arate în prezent un CV bun, care să nu treacă neobservat, aici. Sfat: Lasă loc de bună ziua la vechiul angajator, pentru s-ar putea ai nevoie de o recomandare din partea lui.

7. Ultimul pas ar fi să cauți un loc de muncă în noul domeniu de activitate. Recomandat este să faci acest demers înainte de a renunța definitiv la jobul actual. O variantă ar fi să începi să cauți un loc de muncă part-time în noul domeniu, să faci voluntariat sau să colaborezi în diverse proiecte. 

Joburi de viitor - ce domenii de activitate vor fi pe piața muncii și în 2030?

Conform CEDEFOP (Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale) se preconizează că pâîn 2030, în România va fi nevoie de profesioniști în domeniul sănătății, în domeniul juridic și social, în educație, construcții, mecanică, transporturi, IT, agricultură, servicii de bază etc. (sursa aici), domenii care se vor dezvolta cu ajutorul tehnologiilor noi și al inteligenței artificiale (aceasta se pare că este tendința).

Chiar dacă se va extinde tehnologizarea, se vor folosi roboți și vor apărea joburi precum croitor digital, dezvoltator de mașini zburătoare sau agent de turism spațial, domeniile menționate în paragraful de mai sus vor avea nevoie de personal uman, pentru că omul predomină atunci când vine vorba de lucru în echipă, comunicare și inteligență emoțională.

Operatorii call center sau introducere date, casierii vor fi înlocuiți în viitor de către companiile mari cu mașini care nu-și iau concediu, nu vor pauză, nu cer bonusuri, pot fi permanent dezvoltate și au nevoie doar de mentenanța acordată de câteva persoane bine plătite din departamentul IT. 

Concluzia

Observi că nimic nu este permanent, nici jobul, nici domeniul de activitate în care lucrezi. Ideal ar fi să te pregătești constant pentru schimbări, fiindcă ele pot interveni oricând. Nu-ți garantăm că va fi totul numai lapte și miere când o vei lua de la zero, dar, dacă vei fi mânat de necesitățile, interesele și valorile tale, vei putea trece mai ușor peste piedicile care vor apărea pe drumul spre noua ta carieră profesională. Așteptăm să ne spui cum e „în vacanță”!

Foto: freepik.com, 4career.ro

Autor: Raluca Cincu