Stiri, articole, comunicate
51.173 vizite

Concediul medical - cine-l prescrie, cum se ia si cum se plateste?

Cine are dreptul la concediu medical și cine-l prescrie * Câte zile de concediu medical se pot lua pe an * Cum se calculează concediul medical și cine-l plătește * Taxa pe boală * Cum se ia concediu medical dacă ai două joburi

Dacă ai o imunitate de fier și nu te-ai îmbolnăvit niciodată de când ești angajat, e foarte bine. Dar dacă mai ai probleme cu sănătatea și ar putea fi nevoie să-ți „bagi un medical”, îți venim în ajutor cu informații despre cum beneficiezi de acest tip de concediu, cine ți-l prescrie și cum se calculează.

Cine are dreptul la concediu medical?

Conform legii, concediul medical se acordă asiguraților care au domiciliul în România și au un stagiu de cotizare (vechime în muncă) de minimum 6 luni în ultimul an, anterioare lunii pentru care se prescrie concediul.

Beneficiezi de el dacă ai un loc de muncă (musai cu contract, fie el și pe o perioadă determinată), dar și dacă ești administratorul sau managerul unei firme și ai încheiat un contract de administrare sau de management, dacă ești membrul unei asociații familiale, dacă deții un PFA sau dacă ai încheiat pe cont propriu un contract de asigurări sociale pentru indemnizații și concedii.

Stagiul minim de cotizare nu este obligatoriu pentru urgențelele medico-chirurgicale, bolilor infectocontagioase, pentru unele boli cardiovasculare, SIDA și neoplazii, tuberculoză sau pentru a beneficia de concediul și indemnizația de risc maternal.

Important! E musai ca atunci când schimbi locul de muncă fostul angajator să-ți elibereze o adeverință cu stagiul de cotizare realizat cât timp ai lucrat la el, adeverință pe care să o prezenți noului angajator. 

undefined

Cine poate prescrie concediu medical?

Concediul medical poate fi acordat de către orice medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă, care are contract cu casele de asigurări de sănătate, de medicul de familie sau de medicul specialist care a încheiat o convenţie cu casele de asigurări de sănătate. Pentru urgențele medico-chirurgicale (inclusiv în cazul în care ai ajuns la o secție UPU, dar nu ai fost internat), certificatul de concediu medical se emite doar de către medicul de specialitate.

undefined

Cum se obține concediul medical?

În primul și-n primul rând, îți anunți șeful că te-ai îmbolnăvit și trebuie să iei o pauză. Acesta va completa o adeverință în care menționează că ești asigurat, precum și zilele de concediu medical pe care le-ai avut sau nu le-ai avut în ultimele 12/24 de luni (chiar dacă n-ai avut nicio zi în perioada respectivă, pe adeverință trebuie să scrie explicit „0 zile"). În baza acestei adeverințe și a diagnosticului stabilit după investigații, medicul îți va elibera certificatul de concediu medical. Dacă ai o urgență medico-chirurgicală, anumite tipuri de arsuri, o boală infectocontagioasă din grupa A sau ești în carantină, nu-ți mai trebuie adeverința de la angajator.

undefined

Câte zile de medical se pot lua într-un an?

De la 1 august 2021, s-a schimbat modalitatea de acordare a certificatelor pentru concediul medical în cazul incapacității temporare de muncă. Potrivit Ordinului 1.398/729/2021, perioadele de concediu medical trebuie acordate în două etape. Te îmbolnăvești pe bucăți cum ar veni.

Astfel, pentru o boală obişnuită, medicul de familie îți poate acorda în prima fază maximum 4 zile calendaristice de concediu medical. După cele 4 zile, trebuie să mergi din nou la doctor să te consulte (în cazul în care nu te poți deplasa tu, vine el la tine sau te evaluează la distanță, că tot e la modă). Dacă tot nu te-ai pus pe picioare, concediul medical se prelungeşte de medicul de familie cu cel mult 7 zile calendaristice. Ai dreptul la 28 de zile de concediu de acest fel într-un an. Dacă - Doamne, ferește! - te confrunți cu o problemă de sănătate mai serioasă și e nevoie să apelezi la un specialist din ambulatoriu, acesta îți poate acorda concediul medical tot în două tranşe: prima de maximum 15 zile care, după reevaluare, poate fi prelungită până la 30/31 de zile (depinde câte are luna respectivă). Ai dreptul la 90 de zile de concediu de acest fel într-un an. Din ziua a 91-a concediul poate fi prelungit de medicul specialist până la 183 de zile, dar doar cu aprobarea medicului expert de la Casa de Asigurări Sociale.

undefined

Atenție! În cele 90 de zile nu intră cazurile de concediu medical pentru TBC, arsuri grave, neoplazii și SIDA, unele boli cardiovasculare, pentru sarcină și lăuzie, risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav sau a pacientului bolnav de cancer, pentru carantină sau izolare, pentru reducerea timpului de muncă. Acestea un regim de acordare special:

  • pentru TBC se acordă pe toată durata tratamentului, până la vindecare;
  • pentru unele tipuri de arsuri, se ia in calcul inclusiv perioada de recuperare;
  • pentru neoplazii și SIDA, concediul se acordă pe un an și șase luni;
  • pentru unele boli cardiovasculare se acordă pe un an;
  • pentru sarcină și lăuzie se acordă 126 de zile calendaristice de concediu;
  • pentru risc maternal se acordă maximum 120 de zile de concediu;
  • pentru îngrijirea copilului bolnav sau a pacientului bolnav de cancer se acordă maximum 45 de zile calendaristice de concediu;
  • pentru reducerea timpului de muncă: 90 de zile.

Cum se calculează concediul medical și cine-l plătește?

În timpul în care te afli în incapacitate temporară de muncă, nu mai iei salariu, ci o indemnizaţie al cărei procent variază în funcţie de codul de diagnostic stabilit de medicul care-ţi acordă concediul. Avem așa:

01 – boală obişnuită – 75%;

02 – accident în timpul deplasări la sau de la locul de muncă – 100%/80%;

03 – accident de muncă – 100%/80%;

04 – boală profesională – 100%/80%;

05 – boală infecţioasă, grupa A – 100%;

51 – boală infectocontagioasă cu izolare – 100%;

06 – urgenţă medico-chirurgicală – 100%;

07 – carantină – 100%;

08 – sarcină şi lăuzie – 85% (de această indemnizație pot beneficia și femeile care, din motive care nu depind de ele, și-au pierdut calitatea de asigurat în ultimele 9 luni de dinaintea nașterii);                                           

09 – îngrijire copil bolnav cu vârsta de până la 7 ani sau copil cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani – 85%;

10 – reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, fără a depăşi 25% din baza de calcul;

11 – trecerea temporară în altă muncă – fără a depăşi 25% din baza de calcul;

12 – tuberculoză – 100%;

13 – boală cardiovasculară – 75%;

14 – neoplazii, sida – 100%;

15 – risc maternal – 75%;

16 – anumite tipuri de arsuri – 100%;

17 – îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice – 85%;

91 – îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave, în vârstă de până la 18 ani – 85%;

92 – supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, aflat în carantină sau izolare – 100%.

undefined

Valoarea indemnizației de concediu medical se calculează astfel:

Suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor lucrate din ultimele 6 luni x procentul aferent codului de diagnostic acordat de medic (vezi lista de mai sus) x numărul zilelor de concediu medical (se iau în calcul doar zilele lucrătoare).

Pentru exemplificare, ne imaginăm că George are concediu medical dat de medicul de familie pentru o boală obișnuită (cod 01 - procent 75%) din data de 01.02.2024 până în data de 04.03.2024 (4 zile, toate lucrătoare). Presupunem că salariul brut al lui George în ultimele 6 luni a fost de 3.700 de lei și nici nu a lipsit de la serviciu în perioada respectivă. Ce indemnizație va încasa George?

Luna si anul

Zile lucrate

Venit brut realizat în lună (RON)

ianuarie 2024

20

3700

decembrie 2023

18

3700

noiembrie 2023

21

3700

octombrie 2023

22

3700

septembrie 2023

21

3700

august 2023

22

3700

Total

124

22200

 

Indemnizație de concediu medical Gigel: 22200 lei/124 zile lucrate x 75% x 4 zile CM = 537 lei.  

Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.) astfel:

  • din prima zi lucrătoare până în ziua a 5-a de incapacitate temporară de muncă, CM este plătit de angajator;
  • începând cu ziua lucrătoare imediat următoare celor suportate de angajator și până la data încetării medicalului, concediul este plătit din F.N.U.A.S.S.

Tot prin F.N.U.A.S.S. se plătesc integral indemnizațiile pentru maternitate, risc maternal, carantină sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

Pentru a beneficia de indemnizație, trebuie să-i prezinți șefului formularul original al certificatului de concediu medical, exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz), până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care ți-a fost acordat concediul.

De boală mai scapi, dar de taxă nu

Dacă intri în medical pentru o „boală obișnuită", deci dacă îți trece medicul indicele 01 pe foaia de concediu, 10% din salariul tău brut se duce la CASS (Asigurări Sociale de Sănătate). Asta din pricina „taxei pe boală" stabilite de guvern prin ordonanță de urgență la finele lui 2023 (o taxă mult discutată și blamată, de altfel, asupra căreia s-a tot revenit și despre care se pusese problema să fie eliminată la un moment dat).
Vestea proastă este că nu a fost eliminată definitiv, vestea bună e că cel puțin sunt scutiți de taxa pe boală:
  • bolnavii cronici
  • pacienții oncologici
  • femeile însărcinate
  • mamele cu copii bolnavi
  • bolnavii de SIDA
  • marii arși
  • pacienții cu boli cardiovasculare.

 

undefined

Cum se ia concediu medical dacă mai ai un serviciu?

Dacă ai un al doilea serviciu, beneficiezi de concediu medical plătit din partea ambilor angajatori dacă ai realizat la fiecare dintre ei stagiul de cotizare de minimum 6 luni* în ultimul an. Primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical (alb și roz) le prezinți angajatorului la care ai salariul cel mai mare, iar la celălalt angajator (sau la ceilalți, dacă sunt mai mulți) duci copii după cele două exemplare ale certificatului. Pe copiile respective medicul care ți-a dat concediul trebuie să scrie „Conform cu originalul“, să le semneze și să le ștampileze. 

*Nu este necesar stagiul de 6 luni când concediul medical are cod de indemnizație 06.

Atenție! Să nu-ți treacă prin minte să-ți iei concediu medical la un angajator și să mergi la serviciu la cel de-al doilea! Riști „o amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate", conform OUG nr. 74/2021.

Bine de știut:

  • Dacă ești în perioada de probă, aceasta se suspendă în timpul concediului medical și este reluată imediat ce concediul încetează. La fel se întâmplă și în caz de preaviz.
  • Dacă ai avut ghinionul să te îmbolnăvești fix când erai în concediu de odihnă, acesta se pune „pe pauză” în momentul în care intră în vigoare medicalul și, fie îl poți relua după ce te faci bine, fie îl poți reprograma. 
  • Dacă lucrezi pe perioadă determinată, iar în timpul concediului medical îți expiră contractul de muncă, să știi că acesta din urmă nu ți se va prelungi, iar plata indemnizației o va face Casa Teritorială pentru Asigurări de Sănătate.
  • Angajatorul poate refuza să-ți plătească indemnizația de concediu medical, să-ți ceară în instanță banii înapoi sau chiar să-ți desfacă contractul de muncă dacă... joci rolul „bolnavului închipuit" de Molière. În loc să-l minți că ești suferind și să-ți iei medical după medical nejustificat, mai bine încearcă să negociezi un program de lucru flexibil sau un regim de muncă remote sau hibrid.
  • Nu poți fi concediat în perioada de concediu medical decât dacă firma dă faliment sau are loc o reorganizare juridică a companiei, caz în care concediul medical îți va fi plătit tot de Casa Teritorială pentru Asigurări de Sănătate. 

Sănătate și putere de muncă!

Autor: Raluca Cincu