Stiri, articole, comunicate
673 vizite

3 motive pentru a evita fumatul in timpul alaptarii

Ai sosit cu bebelusul acasa si zi dupa zi incepi sa castigi tot mai multa dexteritate cu tot ce inseamna ingrijirea nou-nascutului: schimbarea scutecelor, realizarea baitei, alaptatul.

Primele luni in rolul de proaspata mamica pot parea dificile. Sunt multe necunoscute si intrebari la care cauti raspunsuri.

Alaptarea poate reprezenta si ea o provocare. Cert este ca laptele matern reprezinta hrana ideala pentru nou-nascut. Dincolo de aportul nutritional se creeaza o legatura speciala intre mama si copil. In acest articol iti vom prezenta motivele pentru care sa nu te lasi prada tentatiei de a fuma in timpul alaptarii.

undefined

3 motive pentru a evita fumatul in timpul alaptarii

Exista mai multe motive pentru a renunta la fumat, pentru binele tau si al copilului. Cel mai probabil ai auzit vorbindu-se despre riscurile fumatului in alaptare. Foarte important de stiut este ca fumatul fara a alapta este mai daunator. Deci se recomanda sa nu se renunte la alaptat, considerand ca astfel sunt evitate riscurile. Din contra, riscurile la care este expus bebelusul cresc si mai mult in felul acesta. Deci, chiar daca nu poti renunta la fumat, alaptarea bebelusului este cea mai buna alegere pe care o poti face.

Copiii parintilor de fumatori sunt expusi unui risc mai mare de a face colici, de a dezvolta infectii respiratorii sau de a se numara printre cazurile sindromului mortii subite la sugari. Dar bebelusii alaptati au un risc mai mic de a dezvolta aceste afectiuni comparativ cu nou-nascutii hraniti artificial, chiar si in conditiile in care mama nu a renuntat la fumat.

Desigur, cel mai bine este sa nu fumezi, iar in randurile urmatoare iti vom prezenta in detaliu trei motive pentru a renunta la nicotina: aparitia colicilor, a afectiunilor respiratorii si a sindromului mortii subite la sugari.

1. Risc mai mare ca bebelusul sa dezvolte colici

Colicile sunt crampe sau spasme localizate la nivelul stomacului si al intestinelor. Se manifesta prin plans puternic, in crize, cu incovoierea corpului si frecarea picioarelor.

Copiii care au colici prezinta niveluri mai mari de motilina (proteina intestinala). Nicotina care patrunde in organismul copilului prin lapte, dar si prin caile respiratorii daca se fumeaza in prezenta lui, determina cresterea concentratiei motilinei. Totodata, nicotina si fumul de tigara din casa actioneaza ca factori iritanti, astfel bebelusul devine agitat.

2. Risc mai mare ca bebelusul sa se confrunte cu afectiuni respiratorii

Fumatul pasiv creste riscul bebelusului de a face infectii respiratorii, infectii ale urechii sau iritatii oculare. Infectiile respiratorii pot fi clasificate in infectii ale cailor respiratorii superioare (rinita, sinuzita, otita, faringita, s.a.) sau ale cailor respiratorii inferioare (pneumonia, bronsiolita).

Pentru a preveni expunerea bebelusului la fumul de tutun, persoanele fumatoare din familie trebuie sa fumeze afara sau macar intr-o alta camera, departe de copil. Este necesar sa se spele pe maini dupa fumat si inainte de a atinge copilul. De asemenea, atunci cand fumeaza pot purta un mantou, care sa le protejeze hainele de particulele de fum (si pe care sa-l dea jos inainte de a intra in casa sau de a avea contact cu bebelusul).

3. Risc mai mare de aparitie a sindromului de moarte subita a sugarului

Sindromul mortii subite la sugar are cauza necunoscuta, insa printre factorii de risc se numara greutatea scazuta la nastere, prematuritatea, dar si expunerea la fumul de tigari. De obicei decesul survine in timpul somnului, la bebelusii de pana intr-un an.

Reducerea numarului de tigari inseamna si scaderea riscului pentru sindromul mortii subite. Retine ca pozitia somnului este importanta. Ori de cate ori bebelusul este pus in patut, el trebuie asezat pe spate. Dupa ce copilul este capabil sa se intoarca singur, in general dupa varsta de sase luni, poate fi lasat sa isi aleaga pozitia in care vrea sa doarma.

Este esential ca fiecare mamica sa inteleaga ca laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusul ei. In cazurile unde exista dependenta de nicotina, este importanta informarea si cunoasterea tuturor riscurilor la care este supus bebelusul.