Sonrisa Dental - Clinica Stomatologica Bucuresti

Coroana dentara

Ce este coroana dentara?
Putem sa ne imaginam coroana ca o carcasa ce imita forma si culoarea dintelui pe care îl inlocuieste. Ea se asaza intim peste bontul dentar preparat de medic, încercuindu-l de jur împrejur.

Când am nevoie de o coroana dentara?
Coroanele unidentare confera rezistenta marita si estetica îmbunatatita în cazul dintilor cu pierderi mari de tesut dentar.

În momentul în care coroana naturala a dintelui (partea dintelui situata deasupra gingiei, care este vizibila în gura) are o lipsa importanta, alegerea tratamentului cu o plomba clasica poate duce la fracturarea plombei sau chiar a dintelui, sub actiunea fortelor mari masticatorii.

Situatiile frecvent întâlnite, care necesita acoperirea dintilor cu o coroana:

Tratamentele de canal
Cariile profunde
Fracturile dentare
De cele mai multe ori, dintele ce urmeaza sa fie acoperit cu o coroana dentara va necesita si fixarea unui pivot de fibra de sticla în interiorul radacinii, pentru retentie suplimentara.

Cum se întretin coroanele dentare?
Pe lânga controalele periodice, si masurile de igiena locala sunt foarte importante atunci când vine vorba de longevitatea oricarui tip de restaurare dentara.

Desi materialele din care sunt realizate coroanele dentare nu se cariaza, ele sunt în strânsa legatura cu dintele pe care sunt cimentate. Caria poate ataca locul de îmbinare a coroanei cu dintele natural. Prin urmare, o tehnica de periaj corecta, ata dentara, apa de gura si irigatoarele orale (dusuri bucale) întretin sanatatea întregii guri, prelungind durata de viata a lucrarilor protetice.