Podlovschi Vladimir - Cabinet de avocatura Bucuresti
Odata cu intrarea în vigoare a Legii 77/2016, în situatia în care nu mai aveti posibilitatea de a face fata ratelor bancare, aveti optiunea de a da în plata imobilul ipotecat, stergându-se astfel si restul de datorie împreuna cu toate dobânzile, comisioanele si orice alte accesorii.
Pentru acest lucru trebuie indeplinite o serie de conditii, si anume: creditul sa fi fost obtinut de la o institutie de credit, sa nu depaseasca echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro, de la data încheierii contractului, creditul sa fie garantat cu cel putin un imobil având destinatia de locuinta, si ca dumneavoastra sa nu fi fost condamnat penal pentru infractiuni în legatura cu creditul respectiv.
La aceste conditii, potrivit ultimelor modificari ale legii, se mai adauga cea a impreviziunii în speta în cauza, este necesar ca pe durata executarii contractului de credit, cursul valutar sa înregistreze o crestere de peste 52.6% a cursului valutar aplicabil monedei creditului, sau, ca pe durata executarii contractului de credit, obligatia de plata lunara sa înregistreze o crestere de peste 50% ca urmare a majorarii ratei de dobânda variabila.
Pentru initierea procedurii, este necesar a se formula o notificare catre creditor (banca), notificare ce va fi redactata de catre avocat, în speta, si prin care aduceti la cunostinta bancii intentia de a da în plata imobilul ce face obiectul garantiei.
În aproape toate cazurile, banca va face contestatie împotriva notificarii, prin care va incerca sa arate ca nu îndepliniti conditiile prevazute de lege, solicitând repunerea partilor în situatia anterioara comunicarii notificarii, obligându-va sa platiti în continuare ratele. În situatia în care nu veti mai avea posibilitatea sa le platiti, se va trece la executarea silita a apartamentului.
Cabinetul nostru se ocupa de întreaga procedura, începând cu studierea actelor, emiterea notificarii si pânâ la reprezentarea în instanta.
Atentie
În cazul în care împotriva dumneavoastra s-a declansat deja procedura executarii silite este necesar sa transmiteti notificarea cât mai repede cu putinta, înainte de a se fi vândut imobilul în cadrul unei liciatii publice. Astfel, aveti posibilitatea de a suspenda executarea silita. În caz contrar, odata cu vânzarea imobilului, nu numai ca veti pierde proprietatea asupra apartamentului, urmând sa fiti si evacuat, dar veti fi obligat în continuare la plata datoriei ramase, punându-vi-se poprire pe conturi, si urmarindu-se orice alte bunuri ati mai avea in proprietate, de catre executorul judecatoresc.