Plaza Dent-stomatologie-Bucuresti
In cadrul Clinicii PlazaDent, medici specializati sunt implicati în efectuarea igienizarii dentare, respectiv a periajului dentar profesional si a detartrajului.
Afectiuni ale gingiilor sunt cauzate de:
- placa dentara bacteriana (substanta lipicioasa care se formeaza pe dinti)
- coloniile de bacterii existente în placa dentara se combina cu glucidele rezultate din amidon si formeaza un acid care ulterior ataca smaltul dintelui si cauzeaza cariile.
- printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma într-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formându-se prin mineralizarea placii bacteriene – care serveste ca matrice („burete”) pentru sarurile din saliva.
Inflamatiile gingiei ca raspuns al organismului la agresiunea microbiana sunt traduse prin sangerari gingivale care duc la aparitia bolilor gingivale care, netratate la timp, evolueaza în profunzime zi duc la afectiuni parodontale:
- cu secretii purulente în jurul dintilor;
- aparitia inflamatiilor la nivelul pungilor parodontale;
- mobilitate dentara si migrari dentare patologice.
Deoarece gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere, majoritatea pacientilor nu abordeaza tratamentul acestor boli inca din faza incipienta, lasând loc aparitiei parodontopatiilor. Evolutia bolilor parodontale putand trece neobservata luni sau chiar ani.
Statisticile ne atentioneaza ca 90% dintre adulti prezinta boala parodontala/gingivala în diferite stadii, aceasta fiind considerata cauza principala a pierderii dintilor.
In cazul instalarii parodontopatiilor:
- gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatieri profunde ce favorizeaza proliferarea bacteriana;
- prin fenomenul de retractie gingivala (fenomen prezent si în cazul altor afectiuni dentare grave), dintii sunt descoperiti – aparand aspectul inestetic de dinti lungi;
- mobilitatea dintilor este data de gradul de afectare a tesutului osos – de cele mai multe ori necesitând extractia.
Alaturi de o igiena orala eficienta si o dieta alimentara corespunzatoare, una dintre metodele cele mai eficiente de combatere profilactica a acestor afectiuni este igienizarea dentara profesionala, respectiv detartrajul efectuat regulat.
Detartrajul
Procedura stomatologica ce consta în eliminarea depozitelor de tartru de suprafata dintilor zi din zona subgingivala.
Prin detartraj se reduc aglomerarile rugoase de tartru ce favorizeaza acumularea si proliferarea bacteriilor – rezervorul de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.
Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale – recomandarea este ca procedura sa fie realizata la un interval de 6 luni.
Surfasajul
Procedura de surfasare reprezinta eliminarea cementului alterat, respectiv curatarea minutioasa, profunda a suprafetelor radiculare precum si eliminarea depozitelor sub-gingivale aderente:
- in cazul in care depozitul de tartru se gaseste cervical, la nivelul marginii gingivale libere;
- si/sau daca exista spatii unde se poate introduce sonda pentru mai mult de 4 milimetri;
- tehnica surfasajului radicular se realizeaza sub anestezie locala, cu ajutorul chiuretelor sau a instrumentelor ultrasonice.
In cazul parodontitelor moderate, aceasta metoda poate chiar stabiliza afectiunea parodontotica.
Surfasajul cu lambou gingival
Curatare extrem de riguroasa a pungilor parodontale:
- aceasta procedura este indicata in cazul clinic în care pungile parodontale sunt profund afectate de placa bacteriana si de depunerile de cement necrotic;
- aceasta interventie chirurgicala presupune anestezia locala, în felul acesta va fi înlaturata orice senzatie de discomfort
- prin incizie, gingia va putea fi data la o parte pentru a putea permite surfasajul prin accesul direct catre zona afectata dar si optimizarea vizibilitatii asupra acesteia.
In cazurile în care placa bacteriana si depunerile de tartru se prezinta ca aderente extrem de profunde la baza pungilor parodontale apare riscul pierderii de tesut osos. De cele mai multe ori pacientul nu este atentionat de durere în acest sens.
Un surfasaj radicular realizat eficient de catre un specialist, poate reduce numarul de interventii chirurgicale ulterioare necesare.