Pegadent-clinica dentara- Bucuresti
Bolile gingivale
Există două forme principale ale bolii gingivale: gingivita şi boala parodontală.
Inflamaţia gingiilor reprezintă gingivita. În acest caz, gingia din jurul dinţilor devine foarte roşie şi umflată. Adesea gingiile tumefiate sângerează în timpul periajului. Gingivita de lungă durată, asociată cu infecţie se poate transforma în boală parodontală. Există o serie de tipuri de boala parodontală şi ele afectează toate ţesuturile de sprijin ale dinţilor. Pe măsură ce boală parodontală se agravează, osul de sprijin al dinţilor se deteriorează. Netratată, poate duce la pierderea dinţilor. Cu toate acestea, boala se dezvolta lent la majoritatea oamenilor, şi poate fi încetinită astfel încât să vă permită să păstraţi dinţii cea mai mare parte din viaţă.
Toate afecţiunile gingivale sunt cauzate de placa dentară care se formează pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor în fiecare zi. Multe dintre bacteriile din placa bacteriană sunt complet inofensive, dar există unele care s-au dovedit a fi principala cauză a bolii parodontale. Pentru a putea preveni, trebuie să vă asiguraţi că eliminaţi toată placa dentară de pe dinţi în fiecare zi. Acest lucru se face prin periaj corect şi folosirea aţei dentare.
Boala parodontală nu este niciodată vindecată. Dar, atâta timp cât sunt respectate regulile de igiena şi se menţine o conduită preventivă, orice pierdere de masă osoasă în continuare va fi foarte lentă, eventual poate fi stopată.