Ortoridente-cabinet ortodontie-Bucuresti

Profilaxie dentara

Reprezinta o metoda non-invaziva de tratament, fiind cea mai simpla si totodata cea mai ieftina metoda de tratament ! Clinica noastra va pune la dispozitie o serie de proceduri profilactice ce au rolul de a preveni aparitiai cariei dentare si a bolii parodontale , dar si de a stopa evolutia lor in cazul in care acestea deja exista !

Principalele metode de profilaxie

Igiena dentara – este poate una dintre cele mai importante metode de profilaxie ! Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.

Controalele periodice regulate – sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.

In timpul controlului periodic, medicii nostril poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.Profilaxia

Detartrajul profesional

Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.

Este important sa se indeparteze atat tartrul supragingival cat si cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare.

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de catre medicii nostri cu ajutorul instrumentelor mecanice.

Pasta profesionala cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc sau perii atasate la micromotor.Este recomandat ca periajul sa se realizeze macar de 2 ori pe an ( de obicei in timpul controalelor perioadice ).

Airflow ( Profijet )

Este un dispozitiv pentru profilaxia dentara , care utilizeaza apa , aer si pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a indeparta petele, placa si depozitele moi de pe suprafetele dintilor. Datorita pulberii usor abrazive de bicarbonat, se realizeaza in acelasi timp si lustruirea suprafetelor igienizate.

Dispozitivul Air Flow da rezultate spectaculoase in indepartarea tartrului nicotinic. Este, de asemenea, foarte util pentru curatarea eficienta a lucrarilor fixe, in cadrul igienizarii periodice (detartrajului).

Procedurile sunt lispite de riscuri si nu au efecte secundare de nici un fel asupra gingiilor sau dintilor dumneavoastra. Profilaxia Ortoridente

Se utilizeaza pentru:

– curatarea suprafetelor ocluzale inaintea sigilarilor;

– curatarea cu eficienta maxima a coloratiile extrinseci(cafea, vin rosu, bacterii cromogene, ce produc pe suprafetele dentare acele coloratii negre), pentru indepartarea carora s-ar „abuza” de ultrasunete, in special in 1/3 cervicala, sensibila si cu smalt foarte subtire;

– mai mult decat atat, indeparteaza foarte eficient coloratiile prezente interdentar, lucru care nu  poate fi realizat nici cu ultrasunetele si nici periutele si pasta abraziva;

– de asemenea, la finalul detartrajului cu ultrasunete, se foloseste prophyflexul/air flow-ul  in scopul lustruirii finale;

– curatarea/sablarea bonturilor inaintea cimentarii de durata;

– mai este folosit si atunci cand nu se cunoaste in ce faza de dezintegrare e smaltul, si se face o „sondare” cu jetul de bicarbonat;
- pentru igienizarea suprafetelor dentare inaintea aplicarii bracket-urilor.