Omega Omnident -clinica dentara- Bucuresti
Pedodontia este ramura medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor stomatologice la copii. Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati indeaproape de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale. Desi cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza.
Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au 28 de dinti permanenti sau pot ajunge pana la 32 incluzand maseaua de minte.
Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.
Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru: • O mestecare si hranire adecvata; • Ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta; • Permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului.
Dintii de lapte influenteaza dezvoltarea vorbirii si participa la formarea unei prezente agreabile. Clinica OMEGA OMNIDENT recomanda inceperea periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Puteti folosi pasta de dinti cu fluoride, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu inghita.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi dar sub supraveghere pana la 7 ani, astfel incat sa va asigurati ca face acest lucru constiincios.
Atunci cand invatati copilul sa se spele pe dinti: • Puneti periuta in unghi de 45 grade; • Incepeti perierea usoara din dreptul gingiilor intr-o miscare circulara usoara; • Periati suprafata exterioara a fiecarui dinte, partea de sus si jos; • Repetati aceeasi metoda pentru suprafata interioara a dintilor si gingiilor; • Terminati prin perierea limbii pentru improspatarea respiratiei si indepartarea bacteriilor; • Folositi ata dentara pentru indepartarea placii dentare dintre dinti, unde periuta nu ajunge.
O forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii bebelusului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.
Lichidele dulci care intra in contact cu dintii bebelusului favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.