Montessori Kids at work - Gradinita Bucuresti

Metoda Montessori

Nascuta in 1870, Maria Montessori a fost prima femeie care a practicat medicina in Italia, lucrand indeaproape cu copiii si manifestandu-si interesul pentru modul in care acestia invata si se dezvolta. In 1907 Montessori a infiintat prima institutie Casa dei Bambini in Roma, in 1911, noul concept devenind foarte popular in Statele Unite ale Americii. 

Treptat educatia Montessori s-a extins atat teritorial, ajungand pe toate continetele, dar si stiintific, metamorfozandu-se intr-un model de dezvoltare umana.

Principiul care sta la baza metodei dezvoltate de Dr. Montessori este ca prin interactiunea cu mediul inconjurator si experiente empirice copiii isi construiesc personalitatea si cunostiintele. O alta componenta fundamentala a metodei Montessori este stimularea abilitatilor intrinseci de dezvoltare cognitiva si psihologica, specifice copiilor cu varste pana la 6 ani.  

Dr. Montessori a observat de-a lungul timpul asa numitele “perioade senzitive” in dezvoltarea copiilor. In primii ani de viata (tipic pana la varsta de 6 ani) copiii invata prin activitati senzoriale lucrand cu materiale care dezvolta abilitatile cognitive prin experiente directe folosindu-si vazul, auzul, gustul, mirosul, simtul tactil sau miscarea. Toate aceste elemente sunt folosite de profesorii Montessori pentru a pregati copiii pentru viata.

Metoda Montessori este aplicata in numeroase unitati de invatamant din Europa si Statele Unite, cativa dintre ilustrii alumni Montessori fiind fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, laureatul Nobel pentru literatura, Gabriel Garcia Marquez si celebrul jucator de tenis Roger Federer.