Imperial Dent-clinica stomatologica-Bucuresti

Parodontologie

Nu doar cariile dentare, dar si inflamatia gingiilor si boala parodontala fac parte din bolile frecvente ale dintilor. Afectiunile parodontale sunt la fel de periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor. Boala parodontala este o afectiune de natura infectioasa, cauzata de bacteriile din cavitatea bucala, care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui, evoluand in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si cea profunda.

Factori declansatori ai bolii parodontale

Printre factorii favorizanti ai bolii parodontale se numara problemele de igiena, tutunul, diabetul zaharat, cariile netratate, pubertatea, sarcina, stresul psihoemotional. Inflamatia gingiilor – sau gingivita – este un raspuns al organismului care se confrunta cu agresiunea placii bacteriene care se formeaza in cavitatea orala. Primul semn al gingivitei este sangerarea provocata de periaj sau de mestecarea alimentelor, insotita de o culoare modificata a gingiilor (rosie spre violet) si o respiratie urat mirositoare. Netratata, ea poate evolua spre o boala ireversibila – parodontita. Aceasta boala este insotita de retragerea gingiilor, cu vizibilitatea variabila a radacinii dintilor si in cele din urma mobilitatea dintilor, cu formarea unui spatiu intre gingie si dinti, putandu-se ajunge pana la pierderea acestora de pe arcada . O avansare a bolii poate fi impiedicata de o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si de urmarea indicatiilor medicului pentru ingrijirea danturii. Parodontoza, denumita si parodontopatita cronica este o afectiune a ligamentelor care sustin dintele in alveola (osul alveolar) si a gingiei. Cauza principala a bolii parodontale este igiena dentara deficitara (mai precis placa bacteriana formata in urma lipsei vizitei la dentist pentru detartraj – igienizare periodica). Mai intai se inflameaza parodontiul marginal. Primul semnal care arata ca se inainteaza spre parodontoza este gingivita, care poate fi tratata si vindecata printr-un tratament realizat de catre dentist si prin igiena dentara impecabila. In cazul in care gingivita (inflamarea gingiilor) nu este descoperita la timp, aceasta declansaza parodontoza (parodontoza duce la pierderea dintilor de pe arcada dentara). Aceasta se poate trata (sa nu mai inainteze) doar prin tratament continuu. Ca simptomatologie avem: gingii rosii, ce sangereaza la periaj si in timpul masticatiei; dureri suportabile, la periaj; mancarimi gingivale; jena usoara in timpul masticatiei. Daca aveti aceste simptome, este indispensabil sa mergeti la cabinetul stomatologic.

Metode de prevenire

Ca metode de prevenire a parodontozei, va recomandam: Prezenta cu peridiocitate la clinica stomatologica la fiecare 6 luni, periajul dentar corect, realizat asa cum va sfatuieste medicul, utilizarea atei dentare si a apei de gura. Tratamentul bolii parodontale se face prin: Tratarea corecta a cariilor dentare; Igienizarea profesionala (detartraj ultrasonic +air flow+periaj profesional); Tratament antibiotic; Interventii chirurgicale (chiuretaj parodontal, interventii cu lambou); Vaccinuri; Tinerea sub control a bolilor generale printr-o medicatie corecta; Renuntarea la fumat. Programare online la clinica stomatologica Imperial Dent Fie ca aveti nevoie de o plomba, albire dentara, detartraj, aparat ortodontic, implant dentar, fatete dentare, proteze dentare, coroane de portelan/ceramica/zirconiu, chirurgie orala sau servicii pentru copiii dumneavoastra, noi va putem ajuta cu siguranta. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebare pe care o aveti sau sa va faceti o programare la clinica stomatologica premium Imperial Dent.