Gradinita Montessori Livada cu copii sector 2

Alimentatia

Meniul nostru este elaborat împreuna cu medicul specialist în nutritie si vizeaza principii de alimentatie sanatoasa, cât mai naturala, echilibrata si diversificata.

Ce folosim?
– Sare neiodata în cantitati mici, faina integrala. Nu folosim ulei rafinat.
– Ca îndulcitori folosim: curmale, miere, zahar brut.
– Folosim preponderent lactate procurate de la ferma de capre.
– Este exclusa carnea de pui de crescatorie, suntem atenti în privinta selectarii surselor de carne.
– Pe lânga curcan si vita meniul gradinitei contine si carne de miel, ied, rata si iepure.

Cum combinam?
Respectam recomandarile nutritioniste de combinare a alimentelor:
– Nu combinam carne cu cartofi. În general evitam combinarea carbohidratilor cu carnea. Din acelasi motiv, dar si pentru a asigura aportul optim de nutrienti, masa de prânz nu este însotita de pâine.
– Nu combinam la aceeasi masa carne si lactate.
– Meniul saptamânal contine în principiu o zi de carne rosie, o zi de carne alba, o zi de peste, doua zile vegetariene. O data la aproximativ 4 saptamâni o zi de carne este înlocuita cu una în care includem produse lactate.
– Lactatele apar cel mai adesea în meniu la micul dejun.
– Meniul contine salate diverse zilnic.

Cum pregatim?
– Înabusit
– La cuptor
– În cazul alimentelor procesate termic, uleiul se adauga la final. În acest caz, folosim ulei de rapita presat la rece, întrucât are pragul de fierbere mai ridicat.
– La salate si în mâncarurile neprocesate termic folosim ulei de masline extra-virgin.
– Pe lânga curcan si vita meniul gradinitei contine si carne de miel, ied, rata si iepure.
– Toate gustarile sunt pregatite la gradinita.
– Cantitatea mâncarii pregatite este suficienta, copiii putând mânca si doua sau trei portii. Fiind în crestere, copiii au perioade în care au nevoie de un aport nutritional mai mare în unele perioade si este important sa ca locul în care îsi petrec 5 zile pe saptamâna sa poata onora aceste nevoi.

Gradinita îsi asuma si educatia culinara a copiilor, cunoscând importanta unei relatii naturale, echilibrate, cu hrana.
Copiii sunt serviti cu limonada cu miere înainte de masa cu jumatate de ora, astfel încât sa evitam situatiile în care copilul solicita apa în timpul mesei, ceea ce ar duce la diluarea sucurilor gastrice si îngreunarea procesului digestiv.