Family Clinic-Voluntari
Cardiologia este o specialitate medicala care are ca subiect de studiu bolile inimii si ale vaselor de sânge. Ea cuprinde diagnosticul si tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolii cardiace ischemice, insuficientei cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor si al bolilor pericardului.
Investigatii cardiologice: Electrocardiograma (EKG de repaus)
este o investigatie neinvaziva utilizata pentru a inregistra ritmul cardiac,obligatorie pentru diagnosticul celor mai multe afectiuni cardiace. Ea ofera doua tipuri de informatii :
- de tip morfologic – hipertrofia ventriculilor, dilatarea atriilor precum si existenta unor zone de ischemie si/sau necroza (infarct miocardic). Acestea ii ofera medicului informatii despre un infarct miocardic trecut sau in derulare. De asemenea, structura EKG poate indica ce parte a inimii este afectata si gradul in care aceasta este afectata.
- despre ritmul si frecventa cardiaca, fiind indispensabila pentru diagnosticul tuturor aritmiilor si al tulburarilor de conducere, avind modificari caracteristice in anumite afectiuni cardiace ( ex: in cardiomiopatia hipertrofica, etc.). EKG ii permite medicului sa identifice un ritm neobisnuit de alert al inimii ( tahicardie) un ritm prea lent al in inimii ( bradicardie) sau un ritm neregulat ( aritmie ).
Monitorizare Holter EKG
Monitorizarea ambulatorie a ritmului cardiac permite inregistrarea continua timp de 24 de ore oferindu-i medicului informatii despre modul de functionare a inimii pacientului, in conditii de viata obisnuita. Aceasta inregistrare se face prin intermediul unor electrozi montati pe corpul pacientului , electrozi ce sint conectati la un recorder prins la curea. Pacientul trebuie sa se prezinte in clinica pentru montarea holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea si interpretarea informatiilor de catre medicul cardiolog. Aceasta investigatie este recomandata pentru:
- diagnosticarea si evaluarea severitatii aritmiilor cardiace si a tulburarilor de conducere. Aritmiile si tulburarile de conducere pot fi permanente si atunci vor fi evidentiate cu ajutorul unei electrocardiograme obisnuite. Cand aceste tulburari sunt intermitente, ele nu sunt surprinse in timpul unei electrocardiograme, dar monitorizarea Holter le poate evidentia.
- in cazul in care pacientul acuza palpitatii sau pierderi de cunostinta (sincope).
- in absenta simptomelor, in anumite boli cu risc crescut de aritmii sau pentru evaluarea eficientei tratamentului antiaritmic. diagnosticarea ischemiei silentioase – ischemie care produce modificari electrocardiografice, dar nu este insotita de durere.
Monitorizarea Holter TA
Consta in inregistrarea in 24 de ore a tensiunii arteriale.
Pacientului i se monteaza o manseta de tensiune pe brat. Aceasta este conectata la un mic aparat ( de dimensiunea unui telefon mobil ), ce va fi purat la briu si va inregistra valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp. Pacientul trebuie sa se prezinte in clinica pentru montarea holterului si sa revina a doua zi pentru demontarea si interpretarea informatiilor de catre medicul cardiolog.
Ecocardiografia Doppler
Este o investigatie noninvaziva, realizata cu ajutorul ultrasunetelor, prin care medicul poate vizualiza structura si contractiile inimii, identificand astfel eventualele anomalii ale muschiului cardiac sau valvelor. Folosirea Doppler-ului in cadrul ecocardiografiilor permite masurarea vitezei sangelui in orice punct al inimii si depistarea insuficientelor sau stenozelor valvulare (in aceste cazuri vitezele de circulatie a sangelui sunt mult modificate). Ecografia cardiaca a devenit o metoda de rutina in diagnosticul, aprecierea severitatii si ghidarea tratamentului pentru majoritatea afectiunilor cardiovasculare. Este folosita atat in urgentele cardiovasculare, cat si in bolile cronice.
Ecografia vasculara (arteriala, venoasa)
La fel ca si la ecografia cardiaca, examinarea bidimensionala ofera date morfologice : aspectul peretilor vaselor, prezenta, marimea si aspectul placilor de aterom, prezenta trombilor, etc. In plus, examinarea Doppler furnizeaza informatii legate de viteza de curgere a sangelui in vase si despre severitatea leziunilor : stenoze, ocluzii, etc. Ecografia vasculara este indicata atat in diagnosticul bolilor arteriale, cat si acelor venoase (arteriopatii obliterante ale membrelor inferioare, sindrom de ischemie periferica acuta, stenoze carotidiene, tromboza venoasa, boala varicoasa, urmarirea pacientior dupa interventii de angioplastie)
Servicii si tarife Consult Cardiologie 210 Lei Control Cardiologie 130 Lei Ecocardiografie Adulti 210 Lei EKG cu interpretare 85 Lei Interpretare Analize Cardiologie 65 Lei Interpretare Holter EKG 210 Lei Interpretare Holter TA 160 Lei Montare Holter EKG 55 Lei Montare Holter TA 50 Lei