Evrika Dent-clinica stomatologica- Bucuresti
Cea mai frecventă manoperă de chirurgie orală realizată în cabinetul de medicină dentară o reprezintă extracţia dentară. Aceasta se impune de regulă atunci când dintele suferă distrucţii masive cauzate de caria dentară sau o mobilitate excesivă în cazul bolii parodontale.
O situaţie aparte este cea a molarului de minte care necesită de cele mai multe ori extracţia datorită tulburărilor provocate fie prin distrugerea acestuia de către carie, fie prin rămânerea lui inclus in os.
Ulterior, după extracţia unui dinte, in funcţie de statusul pacientului şi de necesitatea de protezare se poate opta pentru inserarea unui implant dentar ce va reda atât funcţia masticatorie cât şi pe cea estetică.
Alte manopere de chirurgie orală implică îndepărtarea chisturilor, a granuloamelor apicale, rezectii apicale, intervenţii asupra altor dinţi incluşi. Implantologia este de asemenea o ramură a chirurgiei orale care înlocuieşte “rădăcina extrasă”
Indicaţii postextracţionale
-
pansamentul supraalveolar va fi menţinut timp de o oră de la extracţie
-
în ziua extracţiei se recomandă o dietă semilichidă, la temperatura camerei, masticaţia efectuându-se pe zona opusă dintelui extras
-
se vor evita produsele lactate, clătirea gurii şi consumul de băuturi carbogazoase în primele zile după extracţie
-
se pot efectua clătiri uşoare cu apă de gura ce conţine clorhexidină după 1 zi de la extracţie sau puteti utiliya spray-uri orale cu proprietăţi antiseptice
-
periajul se va efectua în dimineaţa următoare zilei extracţiei cu mişcări blânde pentru a nu leza zona extracţiei
-
în zilele următoare puteţi întâmpina edem, durere, precum şi dificultăţi în deschiderea gurii