Evi Dent-cabinet stomatologic- Bucuresti
Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala, preintampinand astfel aparitia complicatiilor.
Asadar, profilaxiadentara are 2 roluri :
- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor
Exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale
Factorul infectios
Este cel mai important factor fiind reprezentat de microbii sau bacteriile situate in placa dentara. Microbii reprezinta principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale in lipsa carora ar fi imposibila aparitia cariei dentare si a bolii parodontale.
Factorul alimentar
Este reprezentat de alimentele pe care le consumati. Alimentele sunt impartite in 4 mari categorii :proteine, glucide ( sau zaharuri ), lipide si vitamine.
Terenul
Este reprezentat de calitatea tesuturilor dento-parodontale. Acest lucru se refera in primul rand la calitatea smaltului si a dentinei. Cu cat sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca si scop cresterea duritatii smaltului dentar.
Profilaxia pentru factorul infectios
Igiena orala
Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie, in sensul in care,fara o igiena bucala corecta toate celelalte metode de profilaxie nu isi mai au sensul. Are ca si scop indepartarea placii dentare. Nu se efectueaza la cabinetul stomatologic.
Periajul profesional
Se efectueaza la cabinetul stomatologic. Este un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a indeparta placa dentara. Este foarte eficient, dar are un mare dezavantaj : se poate efectua doar la cabinetul stomatologic.
Placa dentara se depune dupa fiecare masa ; de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.
Detartrajul
Detartrajul reprezinta manopera de indepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formeaza prin calcifierea placii dentare, acesta contine o cantitate foarte mare de microbi.
Detartrajul se efectueaza la cabinetul stomatologic si este nedureros. Se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. In mod ideal, frecventa acestuia este de 2 ori pe an. !!!Metodele de profilaxie dentara actioneaza pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor incerca sa influenteze factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul, adica calitatea smaltului dentar.
Sigilarea santurilor si fosetelor
Aceasta este o metoda foarte eficienta prin care se preintampina stagnarea microbilor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.
Practic, se realizeaza niste obturatii cu materiale fluide care vor “inchide” santurile si fosetele dentare facandu-le mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi.
Depistarea si tratarea cariilor incipiente
Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt usor si relativ ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorita evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.
Profilaxia pentru factorul alimentar
Sunt mult mai greu de aplicat deoarece este foarte greu sa-i indici cuiva ( cu atat mai putin unui copil ) sa nu mai consume dulciuri.
De aceea, in cel mai bun caz, se poate indica o reducere a consumului de zaharuri, desi, si acest lucru este de cele mai multe ori greu de dus la indeplinire.
Profilaxia pentru teren
Aceste metode se refera la cresterea rezistentei smaltului dentar. Cea mai importanta metoda este fluorizarea.
Cea mai importanta fluorizare este cea care se efectueaza incepand de la nastere pana la varsta de 12 ani, adica in perioada de formare a dintilor definitivi. Administrat pe o perioada mai lunga de timp, fluorul va intra in componenta smaltului dentar facandu-l mai dur si mai rezistent.
Aceasta fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale ( Zymafluor ) care au un continut optim de fluor, acoperind doza zilnica recomandata ( 1 mg/zi ). Administrarea pastilelor se face conform prospectului si a indicatiilor medicului stomatolog.
Exista o dezbatere aprinsa cu privire la oportunitatea folosirii pastilelor de Zymafluor pe termen lung. Din cunostintele si experienta noastra, administrarea corecta a pastilelor de fluor s-a soldat cu rezultate foarte bune iar pacientii nu au manifestat nici un fel de reactii adverse.
Profilaxia prin fluorizare se mai poate realiza si prin metode specifice care se efectueaza la cabinetul stomatologic. Acestea au un efect mai redus, deoarece fluorul actioneaza asupra dintilor dupa incheierea perioadei de formare a acestora.
- Orar Cabinet Timonierului
- Luni 09:00 - 14:00
- Marti 14:00 - 20:00
- Miercuri 09:00 - 14:00
- Joi 14:00 - 20:00
- Vineri 09:00 - 14:00
- Sambata Inchis
- Duminica Inchis
- Orar Cabinet Camil Ressu
- Luni 15:00 - 20:00
- Marti 09:00 - 13:00
- Miercuri 15:00 - 20:00
- Joi Inchis
- Vineri Inchis
- Sambata Inchis
- Duminica Inchis
- Articole recente
- Statistici
- User Online: 1
- Today Visitor: 4
- Yesterday Visitor: 19
- Total Visitor: 6,529