Dr. Nicoleta Miron -clinica stomatologica-Bucuresti
Terapia odontala se refera la tratamentul leziunilor carioase de pe dinti. Aceste carii pot fi localizate pe diverse suprafete ale dintilor, de aici rezultand si clasificarea lor diferita si modul diferit de tratament si implicit costurile diferite intre ele. Scopul comun in tratarea leziunilor carioase este:
Indepartarea tesuturilor dentare alterate si infiltrate cu bacterii. Facem acest lucru utilizand un indicator de carie care ne arata exact cand am ajuns in tesut sanatos. Acest lucru ne asigura o pierdere minima de tesut dentar pentru un efect maxim.
Dezinfectia si tratamentul cavitatii rezultate se face cu un sistem de izolare, astfel incat nimic sa nu contamineze zona. Se folosesc substante care nu vor irita nervul.
Refacerea dintelui printr-o obtruratie (plomba), care sa indeplineasca toate functiile, astfel incat pacientul sa aiba confort maxim. Tehnica de pregatire a cavitatii in vederea aplicarii materialului de restaurare se face respectand cu strictete toate normele recomandate de producator. Reconstructia trebuie sa asigure o bariera impotriva excitantilor termici si chimici, trebuie sa refaca dintele in conformitate cu anatomia lui sau a omologului, trebuie sa asigure o suficienta rezistenta pentru actul masticatie si trebuie sa aiba o estetica excelenta.
Trebuie sa stiti ca:
1. o obturatie nu trebuie sa fie mai inalta in ideea in care "lasa,ca se toceste ea!". Daca se face o presiune prea mare pe dinte mult timp se face o compresie pe nerv care duce la dureri si poate la pierderea nervului ulterior. 2. o obturatie nu trebuie sa agate la controlul cu ata dentara intre dinti. Daca agata, nu veti putea face curatirea interdentara cum trebuie si va suferi si gingia care va sangera mereu si va fi inflamata. Asta ca sa nu mai vorbim de riscul mare de carie secundara! 3. dupa ce s-a facut o obturatie intre doi dinti, nu trebuie sa intre mancare in locul respectiv. Sunt situatii speciale de spatii intre dinti care nu au cum sa fie rezolvate, chiar daca se reface dintele in mod corect. 4. dintele refacut trebuie sa fie neted, sa nu se simta nici o treapta intre dinte si obturatie. 5. reconstructia trebuie sa fie estetica, "invizibila" si sa se armonizeze cu fizionomia pacientului. 6. orice fel de jena post interventie, diferita fata de ce v-a transmis medicul trebuie anuntata imediat.
Noi utilizam materiale de ultima generatie de la firme de top( GC, 3M ESPE), pe care le adaptam situatiilor atat de diferite pe care ni le ofera diversitatea cazurilor, astfel incat sa parasiti cabinetul cu o stare de bine si satisfacuti pe deplin!