Dr. Dumitriu Dental Clinic Buftea
„Orthos” =drept și „donti”= dinte. Ortodonția se ocupă cu tratarea modificărilor de poziție ale dinților sau ale bazelor osoase maxilare și mandibulare. Atunci când se observă poziționări greșite ale dinților definitivi pe arcadă, este recomandat ca tratamentul ortodontic să fie început cât mai devreme, de obicei în jurul vârstei de 6-7 ani, sau când copilul mai are 4 şi 5 dinţi de lapte.
Atunci când credeți că dințișorii copilului dvs. nu se așează drept pe arcade, sau nu mușcă bine, medicul specialist ortodont vă poate lămuri în privința alegerii unei metode corespunzătoare de tratament.
Pentru corectarea anomaliilor dentomaxilare medicul specialist ortodont utilizează dispozitive cunoscute sub denumirea de aparate ortodontice.
Aparatele ortodontice au ca scop alinierea dinților și influențează creșterea maxilarelor, prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor. Aparatele ortodontice pot fi dispozitive mobile (până la vârsta de 12 ani) sau fixe (după vârsta de 12 ani).
Aparatele ortodontice mobile au rolul de a stimula dezvoltarea osului și de a modifica poziția dinților.
Aparatele ortodontice fixe nu se pot îndepărta de pe dinți, fiind reprezentate de brackeți lipiți pe fiecare dinte și arcuri care corectează poziția dinților. Aparatele fixe pot fi metalice, din ceramică sau din safir.
Durata tratamentului depinde de gravitatea problemei şi poate dura de la câteva luni până la doi ani.
În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 2 – 6 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unor aparate de retenţie, pentru a ajuta păstrarea noii poziţii a dinților.