Urgent Dental - Cabinet Stomatologic Bucuresti

Profilaxie, igiena dentara

Cabinetul stomatologic Urgent Dental pune un accent deosebit pe manoperele de identificare si indepartare a elementelor nocive (tartrul si resturile alimentare) de pe suprafata dentara. Aceste manopere sunt detartrajul si periajul profesional.

Detartrajul cu ultrasunete este cea mai folosita metoda. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente foarte inalte (25 000 – 42 000 Hz), pe care urechea umana nu le percepe. Aceste vibratii puternice ”sparg” si mobilizeaza tartrul, iar jetul de apa al aparatului spala fragmentele si evita supraincalzirea dintelui, pentru a nu afecta pulpa dentara (pulpita, necroza, gangrena). In conditii optime irigarea cu lichid activat de ultrasunete conduce catre un fenomen chimic numit "cavitatie" ce formeaza microparticule de oxigen care proiectate cu putere dizloca fragmentele de placa bacteriana. Acesta este completat cu periajul profesional. In anumite conditii detartrajul se poate asocia cu AirFlow (jet de aer, apa si bicarbonat de calciu).

Intreaga manopera dureaza aproximativ 45-60 minute. Ce trebuie stiut despre detartraj:

  • Detartrajul este o manopera chirurgicala, cu risc de sangerare, asa ca spuneti-i medicului.
  • Daca luati medicamente anticoagulante sau daca in trecut ati avut episoade de sangerare abundenta.
  • Detartrajul trebuie realizat periodic, la 6 luni, sau la fiecare 3 luni pentru fumatori.
  • Se face detartraj pe toti dintii, nu doar pe aceia unde exista depozite evidente de tartru.
  • Detartrajul se realizeaza inaintea oricarei interventii cu risc de infectie: extractie dentara, chirurgie parodontala etc.
  • Informati-ne in legatura cu orice afectiune, deoarece este necesar ca in anumite situatii precum reumatism articular acut, endocardita, boli de inima congenitale sau proteze valvulare sa vi se administreze preventiv antibiotic.
  • Daca sunteti racit sau aveti o boala contagioasa, amanati sedinta de tratament.
  • Daca dintii dumneavoastra au o anumita mobilitate, detartrajul poate fi contraindicat.

Pasta de dinti, ata dentara, apa de gura fac deja parte din viata noastra de zi cu zi, dar sigilarile dentare pot fi in continuare considerate cele mai folositoare “unelte” pe care le avem la indemana pentru prevenirea cariilor dentare. Cariile dentare reprezinta o problema inca de la cele mai fragede varste. Ele afecteaza aproximativ o cincime din copiii cu varste intre doi si patru ani, mai mult de jumate din copiii de opt ani si peste trei sferturi din adolescenti.

Ce sunt sigilarile dentare

Sigilarea este o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare ce prezinta santuri, adica molarii si premolarii. In mod natural saliva protejeaza suprafetele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, insa nu spala si suparafetele cu santuri si fisuri. Deci dintii care contin aceste santuri (molarii de 6 si 12 ani si premolarii) au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede. Pricipalii dinti care beneficiaza de aceste sigilari sunt molarii si premolarii definitivi pe masura ce erup, in intervalul de varsta 6-15 ani ,dar si si alti dinti care prezinta santuri sau gropite retentive pe suprafata lor si care prezinta acelasi risc de a forma carii.Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce vor fi curatati in prealabil prin periaj profesional. Sigilarea dentara se realizeaza cu ajutorul unui lichid rasinos care se aplica pe suprafeta dintelui si care umple lacasurile si adanciturile dintre dinti. Rasina se intareste complet iar imperfectiunile smaltului sunt astupate. Masura impiedica depunerile de mancare si bacteriile sa patrunda in aceste spatii retentive si mult mai greu de accesat cu periuta. Procedura prin care sunt aplicate sigilarile nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea frezei. Interventia este usoara si de scurta durata. Dupa ce dintele este curatat, se aplica un gel special pe suprafata dentara, care este lasat sa actioneze cateva minute, apoi dintele este curatat si uscat. Urmeaza acoperirea dintelui cu materialul protector care se intareste in aproximativ un minut. Sigilarile nu modifica aspectul dintilor. In mod normal substanta protectoare este transparenta sau de culoare alba si nu sunt observabile decat daca dintele este privit de aproape, cu atentie. Materialul de sigilare se mentine pentru aproximativ unul-doi ani, timp in care asigura o protectie impotriva cariei dentare. Eficienta sigilarii este data si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare, efectuarea unui periaj optim. Se recomanda controale periodice si refacerea sigilarii la nevoie. Sigilarile nu sunt suficiente pentru protejarea completa a danturii !! Sigilarile dentare sunt doar o parte din masurile de prevenire a cariilor dentare. Un program complet de preventie inseamna:

  • periaj dentar corect
  • folosirea atei dentare
  • folosirea fluorului dupa schema indicata de medicul stomatolog
  • controale periodice la medicul stomatolog (o data la sase luni)
  • ortodontie
  • tratamente dentare preventive
  • alimentatie sanatoasa

Periodizarea riguroasa a metodelor de profilaxie este deosebit de importanta pentru sanatatea dintilor Dumneavoastra.