Dr. Ana Marina Balasoiu-cabinet ortodontie - Bucuresti
Ortodonţia şi Ortopedia Dento-Facială este o specialitate a medicinei dentare care se preocupă de studiul şi tratamentul malocluziilor (probleme de muşcătură dentară) care pot fi rezultatul incorectei alinieri dentare, asa numitele înghesuiri dentare, sau a problemelor cauzate de incorecta amplasare şi funcţie a maxilarelor.
Consultaţia la medicul specialist ortodont constă în analiza situaţiei existente în ceea ce priveşte starea dinţilor şi a arcadelor (integritate, poziţie), starea gingiei şi părţilor moi, evaluarea dezvoltarii osoase în funcţie de vârsta pacientului.
Diagnosticul şi planul de tratament trebuie să plece de la :
- recunoaşterea caracteristicilor anomaliei dentare şi osoase
- stabilirea cauzelor
- stabilirea unei strategii de tratament bazate pe necesităţile şi dorintele pacientului
- planul de tratament va fi prezentat pacientului astfel încât să înţeleagă şi să fie conştient de decizia luată.
În ceea ce priveşte posibilităţile tehnice, ele pot fi împărţite în trei mari categorii:
In aparatura fixă apar “brackeţii”, care arată ca nişte butoni aplicaţi pe dinţi si care pot fi realizaţi din mai multe tipuri de materiale: metal, plastic, ceramică, safir. Brackeţii din ceramică şi cei din safir au avantajul fizionomic, se văd mai puţin pentru că mimează culoarea dinţilor.
În funcţie de gravitatea anomaliei şi de amploarea tratamentului, acesta poate dura de la câteva luni la câţiva ani.
Dupa încheierea fazei active de tratament, pacientul va purta un aparat de contenţie, adică un aparat care va menţine poziţia corectă a dinţilor. Acest lucru este necesar pentru a preîntâmpina tendinţa de întoarcere la poziţia iniţială a dinţilor trataţi, aşa numita recidivă.. De asemenea, perioada de contenţie se întinde de la 6 luni la câţiva ani şi chiar la contenţie definitivă