Dentistul tau - Cabinet stomatologic Bucuresti
Tartrul reprezinta placa bacteriana depusa pe suprafetele dentare si apoi mineralizata. Procesul de mineralizare este favorizat de saliva cu vascozitate mare, de unele conditii locale cum ar fi obturatii(plombe) ce depasesc marginile cavitatii sau fracturate, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi, de lipsa sau incorectitudinea periajului dentar.
Detartraj ultrasonic si detartraj manual
Indepartarea tartrului nu se poate face prin clasicul periaj pe care fiecare pacient il face acasa ci este necesara prezentarea la stomatolog. Detartrajul se poate face prin 2 metode care se completeaza: una ultrasonica si una manuala. Detartrajul ultrasonic se foloseste pentru indepartarea tartrului vizibil pe suprafetele dentare, in timp ce cel manual este folosit pentru tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie.
In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara senzatie dureroasa determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa in cavitatea bucala. Aceasta sensibilitate poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor.
Detartrajul ultrasonic nu este daunoator smaltului dintilor, actionand doar asupra depozitelor de tartru!
Detartrajul ultrasonic trebuie completat cu cel manual pentru indepartarea depozitelor acoperite de gingie. Pentru aceasta se folosesc instrumente active , actionate de-a lungul suprafetelor radiculare. Ele dau o senzatie de usor disconfort pacientului datorita presiunii pe suprafata dintelui ce trebuie exercitata pentru indepartatea blocurilor de tartru.