Dental Premier - Clinica stomatologica Bucuresti
In aceasta pagina puteti gasi informatii despre stomatologie copii, endodontie si profilaxie dentara.
Stomatologie copii Ce este Pedodontia?
Pedodontia este o specialitate stomatologica adresata copiilor, cuprinzand profilaxia , tratamentul afectiunilor dintilor de lapte si dintilor permanenti tineri, dar si depistarea anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate de catre medical ortodont.
La Clinica Dental Premier ne dorim sa construim o relatie de incredere cu copilul dvoastra.
Prima vizita a copilului in cabinetul stomatologic
Prima vizita la stomatolog trebuie sa aiba loc dupa varsta de 3 ani si cel tarziu la 6 ani,intr-o atmosfera vesela, de relaxare, de joaca, explicandu-i-se in aceasta prima sedinta de ce apar cariile, cum se spala corect dintii, ce se poate face pentru a preveni aparitia cariilor.
La inceput, pentru incurajarea copilului, parintele poate ramane in cabinet pe durata tratamentului, apoi treptat copilul poate ramane doar in compania noastra.
Se recomanda un control la fiecare 6 luni, in acest fel copilul obisnuindu-se mult mai usor cu atmosfera si zgomotele specifice din cabinetul stomatologic, iar cu ocazia acestor controale se pot realiza periaje cu paste speciale cu fluor, aromate, special pentru varsta lor.
Important! Cand copilul nu este cuminte, nu il amenintati cu mersul la doctor, intrucat va asocia aceasta cu ceva negativ, cu ideea de pedeapsa si implicit, frica. De asemenea, pentru a nu avea teama de anestezie, ii puteti spune « daca esti cuminte, ti se va face o anestezie, ca sa nu doara nimic », in niciun caz « hai sa mergem la dentist cata vreme caria este inca mica, pentru a nu avea nevoie de injectie ».
Tratamente pentru dintii de lapte
- Periaje profesionale - cu perii delicate,pentru a nu leza gingia copiilor si cu paste cu fluor cu gust placut
- Fluorizari - cu lacuri speciale , care se pensuleaza pe dinte
- Sigilari - aplicari de substante speciale, ca niste plombite foarte mici,in santurile si gropitele dintilor, exact in locurile in care apar cariile cel mai frecvent. Sigilantii sunt rasini compozite, transparente sau opace, aplicate in fisurile dintilor si care se intaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete. Prin sigilare, riscul de aparitie a cariilor dentare se reduce cu pana la 80%.
Important - Sigilarile se fac si la dintii permanenti tineri, imediat ce au aparut pe arcada, in intervalul 6-15 ani, fiind cea mai sigura metoda de profilaxie a aparitiei cariilor.
- Tratamentul cariilor - aplicam « plombe colorate » pe dintii de lapte, copilul avand posibilitatea sa aleaga singur dintr-o gama variata culoarea preferata, percepand in acest fel tratamentul cariilor ca pe o forma de joaca, avand si satisfactia ca a putut alege ce l-a atras cel mai mult.
In cazul in care este nevoie de anestezie, folosim geluri speciale, cu gust placut,copilul putand alege aroma preferata (cirese, piersici etc.), iar daca este nevoie si de anestezie prin injectie, folosim seringi speciale sub forma de « animalute » in culori vii si vesele, tocmai pentru a risipi orice urma de teama a copilului.
Importanta tratamentului dintilor de lapte
Dintii de lapte nu trebuie neglijati , in ideea ca oricum vor fi inlocuiti de dintii permanenti, din multe motive:
- se pot caria foarte usor( avand o structura minerala mai slaba), iar carierea lor poate duce la afectarea dintilor definitivi
- ghideaza dintii definitivi in pozitia lor corecta
- ajuta la dezvoltarea normala a oaselor si muscilor maxilarului
- asigura o mestecare adecvata
- au rol in dezvoltarea vorbirii
Periajul la copii
Periajul la copii poate incepe odata cu aparitia primului dinte, cu pasta special pentru copii, in cantitate mica (aprox. cat un bob de mazare). De la 4-5 ani, copilul se poate spala singur, recomandat fiind de doua ori pe zi, insa sub supravegherea parintelui.
- periuta se aplica la 45 de grade pe dinti
- miscarile sunt circulare, dinspre gingie spre dinte
- se perie atat suprafetele exterioare, cat si interioare ale dintilor si gingiilor
- nu uitati sa periati si limba, care este incarcata cu bacterii
- se foloseste ata dentara, pentru a indeparta placa bacteriana dintre dinti, acolo unde periuta nu poate patrunde
Endodontie
Endodontia se ocupa cu tratamentele de canal, care constau in scoaterea nervului, urmat de obturarea (plombarea) canalului.
Un dinte tratat incorect pe canal poate duce in timp la probleme grave (de exemplu, chisturi la varful radacinii), urmate chiar de necesitatea de a extrage acel dinte.
Prin evolutia tehnologiei in domeniu, se poate face masurarea electronica a lungimii canalului cu un dispozitiv special numit apex finder, garantand o obturatie corecta si rezistenta in timp. Se folosesc senzori speciali, miscarea acelor pe canal fiind vizibila pe un ecran, oferind astfel un control sporit.
Profilaxie dentara
Urmarim sa ne motivam pacientii si sa-i constientizam ca vizitele constante la stomatolog si tratamentele efectuate la timp pot preveni probleme dentare mai grave.
Profilaxia presupune:
- controale efectuate de 2 ori pe an
- detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si air-flow (jet de bicarbonat de sodiu) pentru a preveni parodontopatia
- pentru copii: sigilari, fluorizari (pentru profilaxia cariei dentare), plombe colorate
- fluorizari in cazul dintilor sensibili
TERAPIE
Tratamentul cariei dentare se face prin metode moderne si minim invazive.
Folosim materiale de ultima generatie, astfel incat putem obtine obturatii (plombe) cu aceeasi culoare ca a dintilor, nedetectabile vizual, foarte naturale si in acelasi timp, cu rezistenta crescuta.
In clinica noastra, ca metode standard, inainte de aplicarea obturatiei definitive de compozit, se verifica minutios daca s-a curatat perfect dintele, folosind “indicatorul de carie” (o solutie care coloreaza doar zonele de carie ramase necuratate), astfel incat avem siguranta ca dintele nu se va mai caria ulterior.
De asemenea, la final, dupa o lustruire perfecta a oburatiei de compozit cu gume, perii si o pasta speciala, aplicam pe suprafata obturatiei un « lac » special, numit sigilant, pentru a evita aparitia ulterioara a cariei secundare la marginile obturatiei.
Pentru copii realizam obturatii pe dintii de lapte in culori vesele, mult mai atragatoare pentru cei mici, acestia putand chiar alege culoarea preferata .