Dental Travels-clinica stomatologica-Bucuresti
Ce este pedodontia?
Pedodontia se refera la tratamentele dentare la copii. Pedododontia este o disciplina separata pentru necesita o pregatire speciala pentru a lucra cu copii, necesita rabdare, informatii de psihologie a copilului.
Trebuie sa stiti, ca odata cu intrarea in contact cu parintii, cavitatea bucala a noilor nascuti va fi colonizata cu microbi, aceeasi microbi cu potential cariogen pe care ii intalnim la adulti.
Igiena dentara trebuie sa inceapa odata cu aparitia primilor dinti temporari, iar in acest sens puteti sa va lasati sfatuiti de medical stomatolog in legatura cu masurile de igiena corespunzatoare. Este bine sa familiarizati copiii inca de timpuriu cu vizitele la medicul stomatolog, care va incerca prin joaca sa-l deprinda cu tehica de periaj corespunzatoare varstei lui, ii va putea castiga increderea si-l va putea astfel monitoriza corespunzator.
Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa (sub atenta supraveghere si indrumare a parintelui) ii va crea deprinderi sanatoase pentru toata viata.
Nu uitati de asemeni sa-I deprindeti inca de mic cu obiceiuri alimentare sanatoase atat pentru sanatatea dentara cat si pentru cea generala.
Dintii de lapte se trateaza?
Da dintii de lapte trebuie tratati. Credem ca tratamentele dentare la copii sunt foarte importante. Este fals ca dintisorii de lapte se schimba si nu trebuie tratati. Dintisorii de lapte sanatosi vor duce si la o buna digestie a copilului, si implicit la o crestere armonioasa a micutilor.
Dintisorii de lapte au rolul de a mentine spatiul pentru dintii definitivi, daca ei se vor pierde prea repede, atunci vor aparea migrari ale dintilor vecini ce vor cauza inghesuiri dentare. Caria dentara la dintii de lapte evolueaza foarte repede spre gangrene, spre infectie cu puroi a dintisorului.
Infectia la dintii de lapte poate determina episoade de abcese dentare, discomfort, febra si probleme de alimentatie a micutilor pacienti. Puroiul la dintii de lapte reprezinta un focar de infectia in organism, poate afecta de asemenea formarea dintilor definitivi care se gasesc in maxilar imediat sub dintisorii de lapte.
La ce varsta trebuie sa aduc copilul la dentist?
Raspunsul este cat de repede, la 3-4 anisori ne jucam doar si punem stelute pe dinti si invatam sa ne spalam pe dinti. De la 5-6 ani deja colaboram mai bine cu copii, acestia cresc si devin mai cooperanti.
Credem prin urmare ca este foarte important sa aduceti copii la dentist de mici, sa se familiarizeze cu cabinetul. Primele sedinte vor fi mai mult de „joaca” ca sa se acomodeze si sa dispara reticenta sau frica.
Se fac de asemenea instructaje de periaj, copii trebuie sa invete sa se spele pe dintisori inca de mici.
Pentru a-i stimula si recompensa pe copii , acestia vor primi cate un mic premiu dupa fiecare sedinta la care au fost cuminti. Astfel vor reveni cu placere la cabinet. Unii copii ne intreaba chiar de cand se aseaza in scaun, ce cadou vor primi de data aceasta?