Goethe, Colegiul German - Bucuresti
Colegiul German Goethe este scoala minoritatii germane din Bucuresti, aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania. Limba de predare este germana, a carei cunoastere este verificata printr-un test la care toti candidatii trebuie sa obtina un punctaj satisfacator.
O data admisi, elevii vor fi repartizati unui invatator vorbitor de limba germana, toate obiectele de studiu fiind predate in aceasta limba.
Din clasa a V-a, ca la orice scoala din Romania, fiecare materie este predata de catre un profesor de specialitate. In functie de posibilitati, unele obiecte sunt incredintate unor profesori veniti din Germania. Astfel, la sfarsitul ciclului primar, toti elevii stapanesc deja bazele terminologiei de specialitate germane pentru cele mai multe obiecte. In clasa a III-a se incepe studiul primei limbi straine - engleza. La capatul primilor patru ani de scoala, elevii vor avea o baza solida de cunostinte care le va usura tranzitia spre gimnaziu.
Pentru cei care nu s-au inscris in clasa I la Colegiul German Goethe exista posibilitatea de a da un test de limba germana inainte de gimnaziu. Clasele V-VIII au un rol fundamental in formarea elevilor. Acestia trebuie sa sa-si insuseasca cunostinte de cultura generala din cele mai variate domenii, care for fi verificate in cadrul examenului de capacitate la sfarsitul clasei a VIII-a. In gimnaziu se vor forma deprinderile de lucru care le vor fi necesare elevilor pe tot parcursul vietii scolare.
Colegiul german le ofera tuturor absolventilor de gimnaziu sansa de a-si continua studiile in limba germana, in cadrul filierei teoretice. Paleta de optiuni este foarte larga: viitorii elevii pot alege intre urmatoarele specializari:
- In cadrul profilului real, specializarea:matematica-informatica
- In cadrul profilului umanist, specializarile:stiinte sociale-filologie - UNESCO
- Sectia speciala
Desi fiecare din aceste sectii este orientata catre o anumita finalitate, toti absolventii parasesc liceul cu un bogat bagaj de cunostinte de cultura generala.
La sfarsitul studiilor absolventii primesc din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii certificatul de competenta profesionala lingvistica (limba germana), iar din partea statului german certificatul "Deutsches Sprachdiplom" de tip I sau II, in functie de profilul absolvit.