Carol I, Colegiu Tehnic - Bucuresti

Istoric

Actualul Colegiu Tehnic „Carol I” din Bucuresti, din Strada Porumbacu, nr. 52, Sector 6, continua traditia activitatii de pregatire profesionala si de cultura generala a unor scoli ce au functionat în cartierul Giulesti – Crângasi începând din prima jumatate a secolului al XX-lea.

În anul 1935 a luat fiinta Scoala de fete „Doamna Stanca” pentru pregatirea fetelor din cartier si din tara, în diferite meserii specifice. Scoala dispunea de spatii de studiu, cazare si instruire practica aflate si azi în cartierul Regie.

În anul 1948 scoala capata denumirea de Scoala Comerciala, nr. 4 cu profil tehnologic.
În 1963 în Strada Porumbacu, nr. 52 se construieste Liceul Teoretic, nr. 25 rezultat prin unirea Scolii Comerciale cu Scoala Generala 165, cu profil real umanist având ca director pe doamna profesor Ana Calinescu, director pâna în anul 1977.

În urma reformei privind industrializarea învatamantului, liceul teoretic s-a transformat în perioada 1977-1978 în Liceul Industrial „Tehnometal” patronat de întreprinderea Tehnometal, având profil mecanic si electrotehnic. În acest scop au fost amenajate atelierele din Calea Plevnei, nr. 214 cu profil lacatuserie, prelucrari prin aschiere, electrotehnic si sudura.

Din anul 1979 se amenajeaza noi spatii în localul din Soseaua Grozavesti, nr. 9 (fosta Scoala Generala) cu camin pentru elevii din provincie, precum si ateliere de instruire practica.

În anul 1984 sub patronajul întreprinderii Tehnometal se realizeaza si colaborarea cu urmatoarele întreprinderi: IAUC, Precizia, IFMA, IMSAT si IRA Grivita unde s-a realizat instruirea practica a elevilor de liceu si scoala profesionala în diverse meserii ca de exemplu: asamblari ascensoare, electronica, prelucrari prin aschiere, electrician auto, mecanic auto, tinichigiu auto, etc.

Pâna în anul 1986 director al unitatii scolare a fost domnul profesor inginer Ungureanu Ion urmat de doamna profesoara Florescu Silvia director pâna în anul 1990.

Începând din anul 1990 scoala a cunoscut o serie de restructurari influentate de evenimentele politice. În toamna anului 1990 o parte dintre profesorii de cultura generala constituie Liceul Teoretic „Doamna Stanca”, iar restul personalului profesori, ingineri si maistri instructori precum si personalul nedidactic constituie Grupul Scolar „Tehnometal”. Aceste doua licee au functionat în acelasi local pâna în anul 1999.

În anul 1999 prin Ordin al Ministrului Învatamântului, liceul teoretic primeste denumirea de Marin Preda.

Grupul Scolar „Tehnometal” ramâne în spatiul din Strada Porumbacu, nr. 52, desfasurând activitatile de instruire practica în Strada Grozavesti, nr. 9 si Calea Plevnei, nr. 214.

Profilul unitatii scolare se diversifica dupa anul 1990, aparând noi specializari/ calificari/ meserii cum ar fi: informatica, optica, protectia mediului, mecatronica. Planul de scolarizare în toata aceasta perioada a crescut treptat pâna în anul 2000 când scoala numara peste 2000 de elevi si un personal didactic si nedidactic de 150 de persoane.

În anul 2003 la propunerea colectivului de profesori al Grupului Scolar „Tehnometal” denumirea scolii se schimba în Grupul Scolar „Doamna Stanca”, preluând vechea denumire interbelica, iar în anul 2010 primeste denumirea de Colegiul Tehnic „Carol I” mentinând profilul si conditiile materiale.

Din anul 2004 localul scolii intra în programul de reabilitare BEI, iar la finalul lucrarilor scoala a fost dotata în totalitate cu mobilier si materiale didactice noi.