Gheorghe Sincai, Colegiul National - Bucuresti
În toamna anului 1890 în cadrul Liceului Matei Basarab, datorita numarului mare de elevi, s-au creat doua clase divizionare (I si II gimnaziu) ce au fost mutate într-o cladire situata în curtea bisericii Sfântu Gheorghe Vechi. În toamna anului 1891, prin raportul nr. 105 din 25 octombrie trimis la Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice, directorul Liceului Matei Basarab, aratând ca pentru clasa a III de gimnaziu are un numar mare de elevi, solicita înfiintarea unei a treia clase divizionare. Solicitarea a fost aprobata de catre ministrul Gh. Dem. Teodorescu. La doar câteva saptamâni s-a solicitat înfiintarea unei a patra clase divizionare cu elevi de clasa IV gimnaziu. Cum între timp în functia de Ministru al Cultelor si Instructiunii Publice fusese numit Petru Poni, acesta a respins solicitarea directorului.
În anul urmator, ministru este numit Take Ionescu.
Profitând de aceasta noua schimbare prof. Zossima Demarat directorul Liceului Matei Basarab face un nou raport prin care solicita înfiintarea celei de a patra clase divizionare. Ministrul este favorabil solicitarii directorului, dar îi comunica faptul ca Ministerul nu poate asigura salariile noilor profesori pâna la 1 aprilie 1893 deoarece sumele respective nu fusesera prevazute în buget.
Din acel moment se creeaza un grup de initiativa care strânge un numar de profesori dispusi sa profeseze fara nicio plata pâna în aprilie 1893. În urma întocmirii listei cu profesorii voluntari se face un raport catre Minister care în final va avea ca efect decretul regal de înfiintare a Gimnaziului Clasic Gheorghe Sincai.