Chirurgie orala
In stomatologie exista diferite procedee chirurgicale care presupun tratarea dintilor, a gingiilor sau a oaselor maxilare. Interventiile chirurgicale pot fi:
extractii dentare complicate care se efectueaza dintilor ce prezinta infectii mari, radacini foarte voluminoase sau curbe.
extractia molarilor de minte cu infectii repetate sau care imping dintii vecini, determinand aparitia inghesuirilor dentare.
rezectia apicala indicata dintiilor care au fost tratati endodontic (scoaterea nervului) si la care in timp au aparut granuloame (infectii la varful radacinii). Procedura consta in retratarea canalelor radiculare, asociata cu indepartarea chirurgicala a infectiei si a unei mici portiuni din radacina dintelui.
chistectomia care presupune indepartarea unui chist dezvoltat la nivelul maxilarului din cauza unei infectii vechi, netratate.
tratamente pentru realizarea unor proteze mobile care implica interventia chirurgicala de remodelare a osului maxilar. Sunt indicate atunci cand dupa infectii, extractii dentare multiple sau complicate, osul maxilar prezinta zone neregulate (chiar dureroase) si nu se poate aplica o proteza mobila.