City Dent-cabinet stomatologic-Bucuresti

Tratament parodontologic

Afla mai multe despre simptome si tratament parodontoza:

Stadiul initial al bolii parodontale se numeste gingivita. In acest stadiu, gingiile pot fi rosii, inflamate si pot sangera la periaj. Gingivitele se caracterizeaza in general printr-o inflamatie reversibila a ginigei, in timp ce parodontitele presupun leziuni care conduc la distrugerea ireversibila a tesuturilor de sustinere a dintilor: ginigia, osul si ligamentul parodontal.

Boala parodontala, descoperita in stadiile initiale este reversibila.

Este bine de stiut ca nici pacientii tineri nu sunt feriti de aceste afectiuni in masura in care parodontitele cele mai agresive apar la adultul tanar si mai rar chiar la sfarsitul adolescentei.

Principalele cauze sunt: genetic (o predispozitie la boala parodontala) precum si o igiena bucala insuficienta sau incorecta.

Medicul Tudor Vaideanu recomanda tratament paradontoza pentru tratarea gingiilor sangerande si inflamate.

Simptomele bolii parodontale sunt:

  • Retractia gingiilor,
  • Sangerari gingivale (deseori absente la fumatori din cauza ischemiei gingivale),
  • Aspectul inflamator al gingiei cu o culoare rosie violacee (discreta la fumatori),
  • Respiratia urat mirositoare,

Si in cazurile mai avansate :

  • Migrarea/deplasarea dintilor,
  • Mobilitatile dentare,
  • Abcesele parodontale.

Cauzele bolilor parodontale sunt contextul genetic, terenul imunitar propriu si in principal, flora bacteriana bucala/orala.

Factori agravanti frecventi : diabetul cu un echilibru glicemic deficitar, fumatul si local : obturatii si coroane iritante pentru gingie, inghesuirea dentara, tulburari ocluzale.

Retractiile gingivale sunt extrem de frecvente si de cele mai multe ori trec neobservate in stadiile initiale, tocmai atunci cand sunt cel mai usor de corectat. Ele se caracterizeaza prin distrugerea tesutului gingival care acopera si apara osul si care inconjura radacinile dentare/ care acopera radacinile dintilor dar si osul care le inconjoara si le sustine.

Prima consecinta este expunerea radacinilor dentare care devin vizibile si pot fi sensibile (dinti sensibili la rece, cald, dulce). Aspectul estetic al zambetului poate de asemenea fi compromis de retractia gingiei.

Pierderea tesutului gingival poate fi insa si inceputul unei adevarate spirale care evolueaza spre pierderea osului de sustinere si expunerea severa a radacinilor si/sau aparitia pungilor parodontale.

Retractia gingiilor poate fi singura manifestare parodontala si va raspunde unor masuri corective de stabilizare, ameliorare sau chiar vindecar, incepand cu modificarea tehnicii de periaj si pana la grefele gingivale.

Retractia gingiei poate fi parte din tabloul clinic al unei parodontite (paradontoza/parodontoza), o afectiune complexa care necesita corectarea mai multor parametri prin diferite etape de tratament (detartraj, surfasaj (root planing), grefa gingivala, lambou, aditie osoasa, regenerare tisulara ghidata).

Tratamentul diferitelor parodontopatii permite mentinerea zambetului dumneavoastra, a capacitatii masticatorii (facilitatea si placerea de a manca sanatos) si contribuie la sanatatea intregului organism!

Dr Tudor Vaideanu Cauzele retractiilor gingivale

Acumularea placii dentare si a tartrului sunt cauze frecvente ale aparitiilor retractiilor ginigivale si ulterior a parodontitei (cu distrugerea osului de sustinere a dintilor si aparitia pungilor parodontale).

Pe de alta parte, un periaj agresiv, utilizarea unei periute dure din dorinta de a peria repede si bine constituie de asemenea o cauza frecventa a retractiei gingiei. In aceste cazuri, retractia apare intr-un context de gingie fragila si cu volum insuficient.

Alt factor agravant este legat de dintii inghesuiti a caror radacini devin proeminente si au o gingie subtire si tensionata. Bruxismul (strangerea dintilor sau scrasnirea) insoteste frecvent aparitia retractiei gingivale mai ales intr-un context de stres.

Tratament retractia gingivala si grefa de gingie

Tratamentul retractiilor gingivale presupune corectarea factorilor cauzali incepand cu tehnica de periaj : blanda dar eficienta cu o miscare de rotatie dinspre gingie spre dinte. Retractia incepe de cele mai multe ori prin aparitia unei fisuri sau fante (Stillman) in gingie. In acest stadiu, simpla modificare a periajului poate aduce o ameliorare remarcabila.

Adaugarea unui tesut gingival preluat in general de pe palat  si cusut pe zona unde s-a pierdut gingie il reprezinta  grefa de gingie. Sunt mai multe tipuri de grefe in functie de numeroasele tipuri de retractii (clasificarea lui Miller) dar toate aceste operatii sunt in general interventii fine, delicate si cu o vindecare usoara.

Cauzele parodontitelor

Numita deseori paradontoza/parodontoza, aceasta afectiune este provocata de acumularea bacteriilor (microbi) in placa dentara si in tartrul deasupra si mai ales sub gingie, de a lungul radacinilor dintilor.

Reactia inflamatorie a organismului va apara sau va contribui la distrugerea osului care sustine dintele. Perioadele de maxima inflamatie alterneaza cu perioade de aparenta liniste si stabilizare.

Ca la orice infectie, in anumite situatii (agravare de-a lungul timpului, lipsa tratamentului, slabirea imunitatii, oboseala, stres, modificari hormonale, fumat) se produce o faza acuta a infectiei bacteriene numita abces parodontal. Masa bacteriana se dezvolta considerabil iar organismul nu face fata infectiei. Supuratia (aparitia puroiului mai mult sau mai putin discret la nivel gingival) contribuie la agravarea pierderii tesuturilor gingival si osos.

Tratament parodontita

Tratamentul unei parodontite presupune diminuarea drastica a masei bacteriene si suprimarea reactiei inflamatorii printr-o succesiune de etape de curatare si dezinfectie.

Primele etape sunt nechirurgicale : detartraj, surfasaj, eventual tratament antibiotic pe cale orala. Urmatoarele etape, inclusiv cele chirugicale (lambou, grefe, aditii) se vor face numai dupa diminuarea inflamatiei si atunci cand exista inca pungi adanci care nu pot fi curatate nechirurgical. In sfarsit, tratamentul de sustinere prin igienizari efectuate regulat la 4 sau 6 luni este indispensabil pentru mentinerea rezultatelor obtinute in primele faze ale tratamentului.

Infectia parodontala si sanatatea intregului organism

Orice infectie cronica poate altera functionarea altor organe. Parodontita provoaca o inflamatie importanta legata de infectia gingiei si ca atare va modifica functionarea altor sisteme din organism care par extrem de departe de « o mica sangerare a gingiilor ».

Diabetul agraveaza parodontita care la randul ei tulbura si impiedica obtinerea unui echilibru glicemic optim.

Ischemia coronarelor cardiace (angor si infarctul de miocard) pare a fi direct corelata cu severitatea si « vechimea » bolii parodontale.

Riscul nasterii premature sau a nou nascutului cu greutate sub norma este mai mare la femeile cu probleme parodontale.

 

Nu ezitati sa cereti detalii despre problemele dumneavoastra de sanatate in momentul consultului parodontal.