Preoteasa, Centru de recuperare medicala si balneologie Bucuresti
Spondiloza cervicala-caz gratuit
Luminita Varodi-47 ani Bucuresti,diagnosticata cu spondiloza cervicala.A urmat un program de recuperare medicala timp de 10zile compus din -impachetari cu namol sapropelic,TENS si kinetoterapie.In urma terapiei durerile au disparut , mobilitatea articulara a crescut,si au disparut ametelile,paresteziile,variatile de tensiune si palpitatile
Cum scapam de operatie in cazul herniei de disc lombare?
Centrul Preoteasa ofera solutii terapeutice in cazul herniei de disc pentru a scapa de actul chirurgical.
Discul intervertebral este o structură anatomică dispusă între corpurile a doua vertebre .El funcţionează ca un amortizor ,preluind şocurile şi solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor în viaţa de zi cu zi. Discul intervertebral are rolul de a permite mişcarea independentă a vertebrelor una faţă de alta, astfel ne putem apleca, roti sau efectua mişcări complexe ale trunchiului.
Discul intervertebral are in componenta un nucleu pulpos la interior şi un inel fibros la exterior.Nucleul pulpos este ca un gel care reţine apa ,cu rol in amortizarea şocurilor ,permitand mişcarea vertebrelor. Inelul fibros este dispus de jur împrejurul nucleului pulpos şi are rolul de a-l ţine pe loc, în tensiune, ca un ligament articular.
Hernia de disc lombară înseamnă uzura şi deplasarea nucleului pulpos către canalul medular, unde comprimă o rădăcină a unui nerv spinal.
Cele mai afectate discuri sunt ultimele 2 discuri lombare – L4 şi L5, datorită faptului că susţin şi cea mai mare parte din greutatea corpului, comparativ cu discurile de mai sus.
Primul pas pentru producerea herniei de disc lombare este aşa-numitul proces de degenerare a nucleului pulpos, care se produce în timp îndelungat, în condiţiile fie ale unor eforturi fizice mari, repetate, în special ridicarea de greutăţi, fie datorită sedentarismului prin muncă de birou cu menţinerea unor poziţii fixe îndelungate. În această perioadă pacienţii acuză dureri lombare joase şi o rigiditate a spatelui (blocaj).
Din punct de vedere fizic, această degenerare înseamnă o pierdere a capacităţii nucleului pulpos de a reţine apă, ceea ce îi schimbă proprietăţile fizice. El devine astfel mai puţin elastic şi mai puţin rezistent la şocuri, scade în înălţime şi se fragmentează. Din acest motiv între vertebre apar mişcări de forfecare (anormale), care, pe lângă că sunt dureroase, produc ruptura fibrelor din inelul fibros.
Următorul pas este producerea herniei propriu-zise, de obicei la un efort cu ridicare de greutăţi sau traumatism (cădere, accident rutier). Datorită greutăţii suplimentare, presiunea exercitată pe disc stoarce efectiv un fragment din nucleul pulpos printr-o zonă slabă (ruptură) a inelului fibros, pe care o măreşte. Acest moment este deosebit de dureros, durerea fiind resimţită ca un junghi violent în zona lombară care coboară pe picior.
În funţie de cât de mare este fragmentul de disc, există 3 tipuri de hernie:
1.-protruzia discală– este cea mai puţin gravă, practic un început de hernie; fragmentul herniat nu a părăsit complet spaţiul discal
2.-extruzia discală, sau hernia de disc propriu-zisă, este un stadiu mai avansat, în care fragmentul herniat este complet în afara spaţiului discal dar este încă în continuitate cu acesta.
3. hernia ruptă, cu fragment liber, migrat, este atunci când bucata de disc herniată nu mai are legătură cu discul de unde s-a desprins, fiind deplasată fie în sus fie în jos (mai des).
De cele mai multe ori hernia discului lombar se produce pe una din părţi (dreapta/stânga),astfel fragmentul de disc apasă pe una din rădăcinile nervilor spinali, ceea ce determină inflamaţia acesteia şi durerea pe picior (lombosciatica).
Uneori, o hernie voluminoasă apasă pe mai multe rădăcini si determina simptome complexe – aşa-numitul sindrom de coadă de cal.
În stadiul de hernie de disc constituită, manifestarea principală este durerea pe picior (sciatica), datorată compresiunii unei rădăcini nervoase. Hernia discului L4 comprimă de obicei rădăcina L5 şi hernia discului L5 rădăcina S1 (rădăcina care iese în dreptul discului de mai jos).
În funcţie de rădăcina afectată, sciatica este resimţită pe faţa laterală a piciorului (pe vipuşcă) sau pe spatele piciorului (până în călcâi). În afară de durere, suferinţa rădăcinii nervoase se poate manifesta şi prin tulburări de sensibilitate (furnicături sau amorţeală) sau scăderea forţei musculare pentru anumiţi muşchi.
În cazul sindromului de coadă de cal durerile sunt pe ambele picioare şi se însoţesc de amorţeli în regiunea genitală, dificultăţi la urinat şi disfuncţie sexuală, datorită compresiunii rădăcinilor sacrate.
Diagnosticul se stabileste pe baza examenului neurologic si RMN.
Tratamentul recomandat in cadrul Centrului Preoteasa:
-in faza acuta, primele 3-4 zile cand durerea este intensa, se recoman:da
- repaus la pat-cu adoptarea unei pozitii antalgice
- administrare de analgezice,antiinflamatoare si miorelaxante
- masaj cu gheata si Terapiile cu lumanari Tade
-in faza subacuta se recomanda:
- Tens, iontoforeza, ultrasunete
- masaje terapeutice
-n faza cronica, cand durerile au cedat si contractura a disparut
- cura cu namol sapropelic -4 serii pe an
- programe de kinetoterapie timp de 6 luni
Se mai recomanda :
-scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze
– dieta personalizata
-cura cu colagen lichid
-diverse suplimente alimentare in functie de afectiuni
Tratamentele cu namol sapropelic pentru afectiuni ginecologice Centrul Preoteasa recomanda efectuarea tratamentelor cu namol sapropelic pentru afectiuni ginecologice, atat in sens profilactic cat si in sens curativ. In sens profilactic:
- cura profilactica primara este indicata in cazul tulburarilor menstruale, dismenoree, frigiditate , in general ,in perioada genitala activa, cand exista riscuri de aparitie a unor procese inflamatorii la nivelul aparatului genital feminin.
- cura profilactica secundara – este indicata bolnavelor cu ginecopatii de tip endocrin si functional, cu episoade de disfunctii genitale in antecedente, pentru prevenirea recidivelor. Se urmareste ameliorarea circulatiei si troficitatii organelor genitale.
In sens curativ cura cu namol este indicata in:
- cervicite cronice
- metroanexitele cronice, dupa 3 luni de la ultimul puseu evolutiv
- vulvovaginitele cu tendinte de cronicizare
- parametrite laterale, douglasite
- sterilitatea primara,secundara
- procesele inflamatorii uterine, in hipoplazia uterina
- dismenoreea primara /secundara
- trompe impermeabile(infundate)
Tampoanele cu namol sapropelic cald determina o vasodilatatie cu efect de hipersecretie a glandelor colului cu efect absorbant, efecte locale de tip hormonal si modificari de PH vaginal. Pana a incepe cura cu namol , se impune consultarea mediculuide ginecolog, pentru a se preciza diagnosticul si faza de evolutie a bolii. Tampoanele vaginale cu namol se aplica dupa menstruatie si se fac serii de 15 zile lunar.
Cum iti ingrasi copilul fara sa-ti dai seama?Terapeutica in cazul obezitatii la copii.
Ce este gras este,oare, si sanatos? Sau frumos?Nu intotdeauna si,in niciun caz, atunci cand vorbim de un adult sau un copil.
Din nefericire, excesul ponderal reprezinta o amenintare pentru integritatea fizica si mentala a copiilor in crestere.Parintii secolului XXI se confrunta acum cu necesitatea unei disciplinari alimentare stricte, in conditiile stilului de viata sedentar si a produselor nesanatoase comercializate pe piata.
Cele mai frecvente greseli ale parintilor care isi ingrasa copiii, fara sa isi dea seama:
Statisticile arata ca, mai putin de 9% dintre parintii copiilor supraponderali, constientizeaza ca micutii lor chiar au o problema importanta cu greutatea.Atunci cand sesizeaza cruda realitate decid sa ignore situatia. Specialistii spun ca obiceiurile nutritionale sanatoase sunt invatate de la cele mai fragede varste. Se inseala tot timpul spunandu-si ca o sa slabeasca pe masura ce creste sau folosesc argumentul „a invatat mult si nu puteam sa-l opresc sa nu manance”.Parintii trateaza copiii ca pe niste adulti,negociaza cu ei si, de cele mai multe ori,din prea multa dragoste,cedeaza in fata copiilor.
2.Influenta bunicilor
Bunicii au un cuvant greu in fata parintilor si foarte usor in fata copiilor.Din prea multa dragoste, ii indoapa si ii compatimesc in permanenta ca parintii nu le dau mancarica pe saturate.Recompensa bunicilor pentru fiecare pupic consta in pungulita cu dulciuri.Dialogul dintre parinti,bunici si copii ar trebui sa existe zilnic.Din pacate, nu prea exista!
3.Odihna de proasta calitate
Cum cina familiilor moderne se indreapta spre ore tot mai tarzii ale serii, iar vizionarea programelor TV se prelungeste pana la miezul noptii, parintii sunt tentati sa isi obisnuiasca micutii cu acelasi program pe care ei insisi il considera normal.Din pacate, copiii de varsta prescolara, care dorm mai putin de 10 ore pe noapte, se expun unui risc crescut de a deveni supraponderali in viitor, din pricina tulburarilor de metabolism.
4.Lipsa de control a gustarilor
Chiar daca ai grija sa eviti alimentele grase si nesanatoase in meniul pe care il pregatesti familiei, copilul tau ar putea servi o cantitate importanta de zahar si carbohidrati nocivi din gustarile pe care le ia in timpul zilei cand nu esti langa el.
5.Sucurile consumate in exces
Copiii adora sucurile, deoarece sunt gustoase si le potolesc setea intr-un mod placut. Din pacate, sucurile din fructe cumparate de la supermarket, sucurile acidulate sau nu, contin cantitati masive de zahar, cat o punga intreaga de bomboane. Consumul regulat al sucurilor comercializate pe piata conduc in mod sigur la cresterea indexului de masa corporala peste limita normala.
6.Portiile exagerate Parintii,dar mai ales bunicii, au tendinta sa aprecieze gresit o portie normala pentru necesitatile nutritionale ale unui copil. O cina echilibrata trebuie sa contina 50% fructe si legume, o patrime carbohidrati si o patrime carne. Pentru friptura, portia ideala este dimensiunea palmei copilului.
7.Sedentarismul
Lipsa de miscare este cea mai frecventa cauza a obezitatii,atat la copii, cat si la adulti.Astazi, parintii au tendinta de a le cumpara copiilor cele mai confortabile jucarii,sa nu se oboseasca prea mult.Faptul ca, aceste generatii de copii stau mai mult in casa,in fata televizorului si a calculatorului,ii predispune catre obezitate.Multi parinti sunt multumitica odraslele lor stau cuminti in fata tabletei si mananca dulciurile aduse drept recompensa.
8.Recompensa parintilor
Parintii si, mai ales bunicii, recompenseaza copiii pentru fiecare gest,atitudine, nota buna,cu dulciuri,sucuri si mancarica de la fast food.
9.Conflictul familial
Certurile dintre cei doi soti, dintre bunici si parinti au un impact negativ asupra copilului.Foarte multi copii se inchid in camaruta lor, stau cuminti, departe de zgomotele produse de certuri si mananca dulciuri pana adultii gasesc o cale de dialog.
Conduita terapeutica in cadrul Centrului Preoteasa consta in construirea unei diete personalizate pentru copil,gimnastica medicala si consiliere pentru parinti.Toate acestea au ca tinta echilibrarea mentala si corporala a copilului si restabilirea comunicarii parinte-copil.
Caută după: