Bright Finance - Consultant financiar Bucuresti

Finantare / refinantare credite ipotecare

Ce este creditul ipotecar?
Este un tip de credit pe care îl poti obtine pentru achizitia unuia sau mai multor imobile, care pot fi: apartamente în blocuri, case de locuit, case de vacanta, terenuri, dar îl poti solicita si pentru renovari sau extinderi ale imobilelor. Creditul ipotecar poate fi acordat în lei sau în euro, în functie de valuta în care îti încasezi veniturile.

Daca te gândesti sa aplici pentru obtinerea unui credit ipotecar, iata câteva informatii utile:
Valoarea minima a unui credit ipotecar este de 3.000 de euro.
Valoarea maxima a creditului ipotecar se calculeaza în raport cu capacitatea de rambursare a solicitantului (gradul de îndatorare) si în raport cu valoarea imobilului adus în garantie pentru un credit ipotecar (LTV)
Avansul pe care trebuie sa-l dai la un credit ipotecar este de minimum 15% pentru un credit ipotecar în lei si de minimum 30% pentru un credit ipotecar în euro. Poti obtine un credit ipotecar cu avans zero cu conditia sa aduci în garantie un imobil suplimentar – imobilul poate fi în proprietatea unei terte persoane. În acest caz se finanteaza maximum 60% din valoarea celor 2 imobile. Avansul reprezinta suma pe care o vei plati în completare la un credit ipotecar pentru achizitia imobilului. Cu cât avansul la un credit ipotecar este mai mare, cu atât dobânda la un credit ipotecar este mai mica.
Este necesar sa ai un venit daca vrei sa aplici pentru un credit ipotecar care poate proveni din: salarii (inclusiv prime, bonusuri si alte venituri asimilate salariilor), venituri din activitati independente, venituri din dividende, pensii, chirii, drepturi de autor, contracte de management, salarii obtinute în strainatate, diurne, bonuri de masa etc.
Gradul de îndatorare la un credit ipotecar reprezinta ratele lunare pe care le vei plati. Aceste rate aferente pot ajunge pâna la 40% din veniturile tale lunare, chiar 45% în cazul primei locuinte. Gradul de îndatorare se stabileste separat pentru fiecare solicitare de credit ipotecar în functie de scoring-ul pe care îl obtii.
Dobânda anuala la un credit ipotecar poate fi fixa în primii ani si apoi variabila sau variabila pe toata durata unui credit ipotecar. Modificarea dobânzii se face în functie de indicele Euribor sau prin introducerea unui indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada.
Indicele de referinta pentru creditele acordate în lei (IRCC) cu dobanda variabila se calculeaza si se publica în fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a României si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara. Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare insitutie de credit pentru trimesterul urmator.
Comisioanele si taxele bancare care se aplica la un credit ipotecar sunt în functie de banca pe care o alegi. Acestea pot fi comisioane de analiza a dosarului de credit ipotecar, comisioane de evaluare a imobilului adus în garantie, comisioane de administrare a unui credit ipotecar, sau comisioane de rambursare anticipata de maximum 1%, doar în cazul unui credit ipotecar cu dobânda fixa.
Rambursarea creditului ipotecar se poate întinde de la 3 ani pâna la 35 de ani.
Poti solicita rambursare anticipata a unui credit ipotecar, partiala sau totala, cu acordul bancii.
Pentru a-ti mari sansele de a obtine un credit ipotecar, sunt acceptati codebitor la un credit ipotecar care pot aplica împreuna cu solicitantul. Codebitorii pot fi din cadrul familiei: sot/sotie, frati/surori, parinti, sau chiar orice alta persoana din afara familiei (prieteni, colegi, etc).