Weizmann Ariana & Partners Agentie de Proprietate Intelectuala Bucuresti
Dupa înregistrarea unui brevet de inventie, titularul are dreptul exclusiv prevazute Legea 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata în 2007 si 2014, sa-i excluda pe altii de la a fabrica, a folosi, a vinde sau a importa produsul conform brevetului.
Procedura pentru acordarea brevetului de inventie, conditiile ce trebuiesc îndeplinite si perioada pentru care sunt acordate drepturile exclusive variaza în limite largi de la o tara la alta conform cu legislatia nationala si acorduri internationale.
În România un brevet poate fi acordat pentru orice inventie cu caracter tehnic având ca obiect un produs sau un procedeu, cu conditiile:
1.sa aiba o noutate absoluta,
2.sa implice o activitate inventiva, un efort intelectual
3.sa fie posibila aplicarea industriala
Exista si o baza de date europeana în care puteti cauta brevetele deja înregistrate si de asemenea se pot vizualiza exemple de descriere a brevetelor pentru toate domeniile de brevetare
Durata de viata a unui brevet de inventie, conform art.30 si art.40 alin. (2) din Legea 64/1991 este de 20 de ani cu începere de la data de depozit, cu conditia achitarii taxelor de mentinere în vigoare.
Pentru inventiile care protejeaza o substanta activa sau un amestec de substante active dintr-un medicament, sau dintr-un produs fitofarmaceutic, sau un procedeu de fabricatie a acestora, se poate acorda, în conditiile art.30 alin.3 din aceeasi lege, o protectie suplimentara - certificat suplimentar de protectie - functie de data primei autorizatii de punere pe piata (vezi Regulamentul EEC al Consiliului nr.1768/18.06.1992 si Regulamentul EC al Parlamentului European si al Consiliului nr.1610 /23.07.2007).
În cazul în care doriti depunerea documentatiei pentru obtinerea unui brevet de inventie va putem reprezenta si ajuta în baza unei procuri de reprezentare prevazuta de legea 64/1991.De asemenea din 2007 suntem membrii si ai Oficiului European de Brevete ( EPO ) si putem efectua diligentele solicitate si de aceasta institutie pentru exinderea drepturilor la nivel european sau international.
Inovatiile
Odata cu aparitia Legii 64/1991 privind brevetele de inventie aceasta categorie - inovatia - nu a mai fost mentionata. Pentru solutiile tehnice care reprezinta o îmbunatatire a unui produs sau a unei tehnologii, deci au un aport inventiv redus, protectia poate fi obtinuta prin înregistrarea ca model de utilitate. Procedura de înregistrare se face în conformitate cu Legea nr.350/2007 privind modelele de utilitate publicata în M.O. Partea I nr.851 din 12.12.2007.