Centrul Autism Step by Step
Animalele sunt deseori nu doar o companie placuta, ci si sursa unor beneficii asupra sanatatii si starii de spirit. Câinii sunt însa animalele cele mai populare folosite în scopuri terapeutice.
Terapia cu animale a fost initiata la începutul anilor 1960, de Boris Levinson, psiholog American. Programele de terapie cu animale sunt folosite în unele clinici si spitale din strainatate, având ca scop ameliorarea simptomelor bolilor pacientilor, înlaturarea stresului si anxietatii, îmbunatatirea dispozitiei si a capacitatii de a face fata mai bine problemelor cu care acestia se confrunta.
„Sedintele” dureaza 10-15 minute, timp în care pacientul mângâie sau se joaca cu animalul respectiv (de obicei un câine) si poate discuta în acelasi timp cu îngrijitorul acestuia. Pe lânga spitale, de compania animalelor se beneficiaza si în centre de îngrijire sau universitati.
Studii recente au aratat ca motivul pentru care ne simtim bine atunci când mângâiem un câine (sau orice animal) este ca aceasta interactiune stimuleaza cresterea nivelului de oxitocina (hormonul care determina contactele sociale si comportamentul matern).
Terapia cu animale a fost testata în cazul persoanelor cu autism într-un studiu corelational realizat în 2012 în Franta pe 260 de participanti. Rezultatele au indicat o îmbunatatire semnificativa a unor abilitati sociale precum a împarti cu ceilalti si a-i face pe ceilalti sa se simta bine.
Beneficiile interactiunii dintre oameni si animalele de companie:
îmbunatatirea comportamentului social, dispozitiei si interactiunilor sociale
scaderea anxietatii si a fricii
ameliorarea unor indicatori ai stresului (hormonul cortizol, presiunea sangvina)
îmbunatatirea starii mentale si a sanatatii.