Audifon - Centru Medical Bucuresti

Terapie vocala si Psihoterapie vocala

Vocea este fascinanta prin varietatea formelor de comunicare interumana si prin frumusetea sa artistica. Geneza vocii este complexa si de aceea patologia tulburarilor de voce si vorbire este extrem de complicata. Rezolvarea lor necesita o abordare  intr-o echipa pluridisciplinara, în care medicul foniatru îsi are un rol important. Acesta va aborda patologia ORL la nivelul componentelor tractului vocal, cu precadere laringele, în special corzile vocale atât organic cât si functional.
Medicul foniatru este otorinolaringologul care a participat la cursuri si la stagii clinice si practice de explorari paraclinice în patologia vocala, microchirugie laringiana-fonochirurgie, terapia vocala obtinând competenta în foniatrie.
Patologia vocala complexa ca diagnostic si terapie poate avea urmatoarele cauze stranse – inflamatorie, tumorala, malformativa, hemoragica, traumatica, functionala. În cabinetul ORL-foniatrie este necesara explorarea clasica ORL, endoscopica rinofaringo-laringiana (tija rigida si flexibila) stroboscopie, spirometrie. Se asociaza consultul cu terapeutul vocal, psiholog, evaluari audiometrice, neurologice, endocrinologice s.a. dupa caz.
La medicul foniatru se adreseaza în mod special:
– profesionistii vocali din domeniul muzicii lirice, a oricarui gen muzical, profesionistii vocii vorbite (profesori, educatori, actori, politicieni, vorbitori în mediul cu zgomot, avocati, judecatori) care prezinta diferite grade de raguseala (disfonie), oboseala vocala, scaderea randamentului vocal, dificultati în abordarea diferitelor registre si în sustinerea vorbirii sau a frazei muzicale.
– tulburari de voce din cadrul tulburarilor neurologice sau psihice, din cadrul patologiei endocrine (disfonii aparute post tiroidectomiei).
– tulburari de vorbire, nedezvoltarea vorbirii consecutiva handicapului auditiv de diferite grade sau asociate altor handicapuri motor, psihic.

Terapia vocala ocupa un rol important si obligatoriu în schema terapeutica pentru evitarea recurentei si obtinerea performantei vocale.
Sedintele de terapie vocala implica o serie de module de exercitii atent selectate, personalizate, în functie de diagnosticul stabilit de medicul foniatru si se monitorizeaza tratamentul, într-o secventialitate stabilita de terapeutul vocal.
Înca de la prima întâlnire cu terapeutul vocal se realizeaza o anamneza si se analizeaza natura factorilor declansatori si favorizanti potentiali care ar putea influenta starea vocii. Se observa atitudinea, postura, respiratia (confortul respiratie-fonatie), registrul vocal, elemente importante pentru terapeut si pacient în precizarea unui protocol terapeutic.

Prin exercitiile de terapie vocala se urmareste:

– dobandirea unor obiceiuri corecte care sa previna aparitia problemelor vocale.
– reglarea unei respiratii corecte si constientizarea posturii naturale a corpului.
– detensionarea endolaringiana si eolaringiana prin exercitii de relaxare, tehnici de pozitionare a laringelui prin palpare in vederea unei emisii vocale corecte.
– emisie corecta cu atentie în respectarea registrului vocal propriu (potrivit) în confort maxim fonator cu reducerea insuficientei glotice (care defineste întotdeauna tulburarea vocala), reglajul atacului glotal, lejeritatea si omogenizarea pasajelor în potentarea armonicelor, impostarea, dinamica vocii – tehnica doctorVOX (antrenament folosit coninuu si în etapa exercitiilor de rezonana si articulare).
– exercitii de fixare a vocii si perfectarea esteticii vocale.

Centrul Medical Audifon vine în întâmpinarea persoanelor care se confrunta cu astfel de probleme, specialistii nostri, dotarea cu aparatura de înalta performanta asigura un diagnostic si tratament corect, pe langa vasta experienta profesionala a medicilor si a terapeutului vocal si a echipei noastre multidiscplinare.

 

Psihoterapie Vocala
Terapia vocala cu suport psihoterapeutic,  realizata de catre aceeasi persoana cu experienta în ambele directii, permite individualizarea abordarii pacientului si o alternativa la terapiile vocale predominant comportamentale, la care raspund pozitiv majoritatea cazurilor de tulburari  vocale, dar nu toate.

Contributie personala, terapia vocala cu suport psihoterapeutic  este o abordare de electie mai ales în cazurile recurente sau rezistente la tratament, ca si a celor determinate în principal de aspecte emotionale. Scoala de psihodrama clasica moreniana (Giovanni Boria, Milano) completeaza deschiderea oferita de Scoala olandeza de psihoterapie psihanalitica, permitând gasirea unui complex terapeutic optim pentru nevoile pacientului.

Aceasta abordare a terapiei vocale presupune stabilirea unor corelatii între evolutia tulburarii vocale si a rolului factorilor emotionali în etiopatogenie, ca si a interferentei factorilor emotionali cu tratamentul vocal eficient si aparitiei fenomenelor de rezistenta la terapie.

Atunci când aceste tulburari au o semnificatie psihopatologica importanta ne confruntam cu rezistente puternice si/sau recurente. Psihoterapia poate fi folosita ca metoda indirecta prin care se evita întarirea rezistentelor.

Mai ales în disfonii postchirurgicale (ex. cura Edemului Reinke sau  parezele/paraliziile recurentiale poststrumectomie), tratamentul vocal poate fi neasteptat de lung si anevoios. Aceasta abordare combinata permite relansarea motivationala  pentru sustinerea energetica optima a procesului terapeutic.

Afonia si disfonia psihogena, chiar când sunt strict functionale sau mixte, pot  rezista uneori puternic la normalizarea vocii.  Chiar daca ele se pot vindeca rapid si fara sechele, uneori este nevoie de o o consultatie psihiatrica si/sau o psihoterapie propriu zisa. Un substrat emotional tulburat sau mutatia absenta pot  impieta asupra tratamentului facil al tulburarilor de mutatie a vocii, ca si al disfoniilor infantile cu sau fara kissing noduli, dar cu implicare semnificativa a unor „turbulente” în familie.