Andreea Dental Studio -clinica stomatologica-Bucuresti
Profilaxia afectiunilor stomatologice a devenit o necesitate astazi, poate mai mult ca niciodata, pentru a preveni aparitia unor afectiuni sau complicatii ale unor afectiuni greu de tratat ulterior si extrem de dureroase. Cea mai frecventa procedura de profilaxie este detartrajul.
Factorul principal al apariţiei cariei dentare, al tartrului si al parodontopatiilor marginale (boala parodontala) este placa bacteriana, un biofilm reprezentat de microorganisme ce adera pe suprafetele dintilor si nu poate fi îndepartat printr-o simpla clatire a gurii sau sub jetul de apa. Tartrul se poate depune si pe suprafetele obturatiilor (plombelor), aparatelor ortodontice (dentare) sau pe lucrari protetice prezente in cavitatea bucala.
Pentru a indepărta cu succes placa bacteriana, stomatologii recomandă sesiunile uzuale de igiena orala zilnic (precum: periajul dintilor, folosirea apei de gura şi a atei dentare) dar si periaje profesionale.
Tartrul reprezinta placa bacteriana depusa pe suprafetele dentare si apoi mineralizata.
Procesul de mineralizare este favorizat de saliva cu vascozitate mare sau de unele conditii locale cum ar fi:
- Obturatii (plombe) ce depasesc marginile cavitatii sau fracturate
- Lipsa masticatiei pe dintii respectivi
- Lipsa sau incorectitudinea periajului dentar
- Fumatul
Indepartarea tartrului nu se poate face prin clasicul periaj pe care fiecare pacient il face acasa ci este necesara prezentarea la stomatolog.
In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara senzatie dureroasa determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa in cavitatea bucala. Aceasta sensibilitate poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor.
Detartrajul ultrasonic nu este daunator smaltului dintilor, actionand doar asupra depozitelor de tartru!
Tartrul, odata indepartat, se reface. In consecinta, detartrajul trebuie facut o data la 6 luni. In cazul fumatorilor, procedura de detartraj se recomanda a fi efectuata o data la 3 luni.
Pentru a obtine dinti perfect curati si luciosi, se realizeaza periajul profesional. Acesta se face cu ajutorul pastei de profilaxie, ce contine particule cu diverse granulatii (medii si soft – in functie de sensibilitatea dintilor).
Periajul profesional cu air flow nu are doar un efect profilactic si terapeutic, dar si unul estetic, deoarece indeparteaza toate coloratiile alimentare depuse de-a lungul timpului (coloratii aparute din cauza cafelei, ceaiului, vinului si a sosurilor colorate).